Több dél-dunántúli szálloda korlátozza nyitvatartását a magas rezsiárak miatt

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. október 16. 11:22

Megbetegedések miatt kis létszámú, de jókedvű és informatív ülést tartott az MSZÉSZ dél-dunántúli régiója október 13-án a Lentiben lévő Thermal Hotel Balance-ban. Az ülésen elhangzottakról az újraválasztott régióvezető, Schmidt Ferenc számolt be szerkesztőségünknek.

Immár hagyomány, hogy az ülés a régióban a „nulladik” napon csapatépítő jellegű vacsorával kezdődik, a tagszállodák és a társult tagok képviselőinek részvételével. A jó hangulatban lezajlott estét követően a program hivatalos része másnap indult, a nyári eredmények és az őszi kilátások megvitatásával.

„Tagjaink nagy része a magas rezsiárak miatt kénytelen lesz korlátozni működését, többen heti 3-4 napra bezárnak és a hétvégére koncentrálják erőforrásaikat” – tájékoztatta szerkesztőségünket Schmidt Ferenc régióvezető, a villányi Crocus Gere Bor Hotel igazgatója.

Az új gáz- és áramszerződéseit már majdnem az összes résztvevő megkötötte (van, aki a piaci ár mellett tette le a voksát), költségeiket tehát már pontosan látják, a kereslet alakulását azonban csak találgatni tudják. Tagjaik jövővel kapcsolatos várakozásai ugyanakkor az év hátralévő részére nem borúlátók, a régió előnyös helyzetben van: miközben egyértelmű a vendégszám visszaesése, az október még így is 50-60 százalékos kihasználtságot hozhat, és az év hátrelévő két hónapjára sem rosszak a számok. Az egyéni vendégekhez képest megerősödött a MICE, sok az üzleti foglalás, az egyéni csoportok viszont teljesen eltűntek.

mszesz_deldunantul

Kis létszámú, de informatív ülést tartott az MSZÉSZ dél-dunántúli régiója a Lentiben lévő Thermal Hotel Balance-ban

Fotó: MSZÉSZ

Baldauf Csaba, az MSZÉSZ elnöke az ülésen elhangzott előadásában a régió 3 jelentősebb települése, Pécs, Harkány és Villány teljesítményét vette górcső alá. Az összevetésből kiderült: a dinamikus árazásra tavaly bátran átálló Villány egyértelműen a régió nyertese lett, jelentősebb magasabb áron és magasabb RevPar mellett tudta értékesíteni kapacitását.

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese a Pécs-Villány turisztikai térség helyzetét elemezte átfogóan az NTAK adatai alapján.

Nagy érdeklődés kísérte Simon István, az NRGMarket Plusz Kft. energiahatékonysági tanácsadójának prezentációját az energiagazdálkodásról, a szakembert, a téma aktualitása miatt, a kötetlen beszélgetések során szinte kézről-kézre adták a tagszállodák képviselői.

A három előadást HR témájú kerekasztal beszélgetés követte három szállodaigazgató, Anisity István (Ambient Hotel & AromaSpa), Ácsné Csúz Viktória (Erzsébet Nagy Szálloda) és Kárpáti Zoltán (Thermal Hotel Balance) részvételével. A beszélgetés során elhangzott, hogy a részleges nyitva tartás a munkaórák optimalizálása révén segíti a munkaerő megtartását. Szó esett a felsőoktatásból és szakképzésből érkező diákokról is, velük kapcsolatban megállapították, hogy a duális képzésben résztvevő diákok sokkal jobb képességűek és komolyabban veszik a gyakorlatukat, mint a korábbi, tanulószerződéssel érkező diákok.

Az MSZÉSZ dél-dunántúli régiójának elnöke Schmidt Ferenc maradt (a képen jobbról a negyedik)

Fotó: MSZÉSZ

A tartalmas program zárásaként került sor a tisztújításra: a régió elnöke Schmidt Ferenc maradt, helyettesei Ácsné Csúz Viktória (Erzsébet Nagy Szálloda) és Kovács Tibor (Thermal Hotel Harkány) lettek.

Megtudtuk: a régió korábbi elnökhelyettese, Csillag Sándor lemondott tisztségéről, miután a Szálkán lévő Horog Éttermét a rezsiár drágulása miatt bezárta, másik egysége, a Trófea sorsa pedig egyelőre bizonytalan.