MTÜ: Több hazai szálloda van most, mint 2019-ben

Forrás: turizmus.com

 2022. május 18. 14:46

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleményben cáfolta azt a sajtóhírt, miszerint 2019 óta negyedével csökkent volna a hazai szállodák száma. Márciusban a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerében 992 aktív szálloda volt, több, mint amit a KSH regisztrált három évvel korábban.

A egyik online hírportál kedden a KSH adatai hivatkozva azt írta, 2019 márciusához képest 2022 márciusára eltűnt a hazai szállodák negyede a Covid-járvány következményeként. Erre reagál a Magyar Turisztikai Ügynökség szerdán kiadott közleményében.

Emlékeztetnek, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-ben kezdte meg működését. Az azóta eltelt 3 évben a rendszer bebizonyította: Európában egyedülálló módon a Magyar Turisztikai Ügynökségnek van valós képe a teljes hazai szálláshely-szektor forgalmi, statisztikai adatairól. Az NTAK-ba a szálláshelyek naponta, online, automatikusan küldenek statisztikai információkat, ezzel biztosítva, hogy az adatok teljes körűek, pontosak és garantáltak a rendszerben.

Az NTAK-kal ellentétben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számára a szálláshelyek önbevallásos módon küldenek adatot ‒ ha küldenek. A KSH által a szállodákra közzétett adatok ebből adódóan nem teljes körűek.

Az előfoglalási adatok alapján a turizmus idén megközelíti a 2019-es év teljesítményét

Fotó: www.123rf.com/profile_lanastock

Ennek az ellentmondásos helyzetnek vet hamarosan véget az MTÜ és a KSH közötti megállapodás, amelynek eredményeként a szálláshelyek kizárólag az NTAK-ba küldenek adatot az eddigi online formában, és a későbbiek folyamán a KSH is ezeket fogja használni.

Ezzel tovább csökkennek a szálláshelyek adminisztrációs terhei, és végre valós és koherens, a teljes szektorra kiterjedő adatokat publikálhat a KSH – fogalmaz a közlemény.

A KSH 2019 márciusában 945 szállodát tartott nyilván, az NTAK-ban 2022 márciusában 992-t volt aktív, így a számuk nem csökkent, hanem nőtt.

Az NTAK adatai alapján az MTÜ 2022-ben rekord bevételre számít a szállodákban. Az előfoglalási adatok és tendenciák alapján a turisztikai ágazat idén megközelíti a 2019-es év teljesítményét. A szálláshelyek telt házzal üzemeltek a húsvéti hosszú hétvégén és pünkösdkor is így fognak. Az idén rekord árbevétel, minden eddigit meghaladó vendég- és vendégszám várható a hazai szállodákban.

Az összesített turisztikai forgalom az év végéig meghaladhatja a 37 millió vendégéjszakát, ami 25 százalékkal több, mint 2021-ben és csupán 10 százalékkal marad el a 2019-es rekordév eredményeitől – zárul az MTÜ közleménye.