Több kategóriában keresik az Év Szállodáját és a legjobb portást

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2014. május 27. 23:30

Négy pályázatot hirdet 2014-ben a Magyar Szállodák és Éttermék Szövetsége. Változnak az Év Szállodája és az Ország Gunst András Portásverseny kiírási feltételei is – hangzott el a szövetség választmányi ülésén.

A tavaly debütált Év Szállodája versenyt idén is meghirdeti az MSZÉSZ, kisebb módosítással – tájékoztatta a szövetség választmányát Kovács István főtitkár keddi ülésükön. A teljes szolgáltatást nyújtó szállodák 5, 4 és 3 csillagos kategóriában pályázhatnak, ahogyan első alkalommal is, viszont újdonság, hogy a limitált szervizt, azaz csak reggeli nyújtók 2014-ben külön indulhatnak, ezen belül 4 és 3 csillagos kategóriában. További változás, hogy nem kötelező feltétel a nemzeti szállodai tanúsító védjegy megléte, de pluszpontot ér. A bíráló bizottság új szempontként beemelte a szálloda társadalmi felelősségvállalásának vizsgálatát is, a minőség, a vendégelégedettség, az innováció és a HR mellé. A pályázatok beadási határideje október 15.

Az MSZÉSZ az európai társszövetségekhez hasonlóan fontosnak tartja a szállodaipar környezetbarát és fenntartható működését. Ennek érdekében írja ki kétévente a Zöld Szálloda pályázatot, az embléma viselésének jogát az 1994-es indulás óta több mint száz szálloda nyerte el. Erre a pályázatra szeptember 15-ig lehet jelentkezni.

Immár hagyományosan megpályáztatják az MSZÉSZ őszi közgyűlésének helyszínét: vidéki, 150-200 szobakapacitású szállodák jelentkezését várja a szövetség két lehetséges dátumra (november 12–13. vagy november 19–20.), szintén szeptember 15-ig.

Az igényes szakmai munka előtérbe állítása érdekében, a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületével együttműködve, harmadik alkalommal hirdetik meg 2014-ben az Ország Gunst András Portásversenyt, amely két részből, írásbeli tesztből és szóbeli vizsgából áll. Újítás, hogy a portások két kategóriában nevezhetnek: az 5 csillagos házban dolgozóknak két idegen nyelven kell számot adni tudásukról, míg a 3-4 csillagosból érkezők esetében egy idegen nyelv az elvárás.