Elindult az Országos Bortúra, már több mint 100 borászat az applikációban

Forrás: turizmus.com

 2022. február 11. 15:55

Járni az országot, szép helyeken megpihenni, jó borokat és finom falatokat fogyasztani, miközben kicsit elszakadunk a mindennapok taposómalmától... ki ne vágyakozna erre? Már csak az a kérdés, hova menjen az ember, ha autentikus, vidéki borélményeket keres?

Ebben segít az Országos Bortúra applikáció. Az ingyenesen letölthető alkalmazás nem csak a pincészetek felfedezésére hivatott, hanem online pecsétgyűjtő rendszerével igazi kalandot is garantál.

Magyarország jelentős hagyományokkal büszkélkedhet a borkultúra területén, az ország 22 borvidéke sokféle termőhellyel és szőlőfajtával dicsekedhet, és az alkalmazott szőlészeti és borászati eljárások sokszínűsége eltérő karakterű borokat eredményez.

Jelenleg több mint 600 borkészítéssel foglalkozó vállalkozás működik az országban, és az egyes borvidékek kínálatára támaszkodva a borturizmus az utóbbi években dinamikus fejlődésnek indult.

Az Országos Bortúrát létrehozó csapat a tokaji Antalóczy Pincében

Fotó: Országos Bortúra

A magyar borturisztikai piac rendkívül sokszínű: mind méretében, mind üzletpolitikájában, mind a napi munkaszervezésben komoly különbségek figyelhetőek meg egy kis indie pince, egy családi borászat vagy egy elegáns borterasz között.

Míg utóbbinál komoly ismertségre és profi marketingtámogatásra építhetnek a vendéglátóegységek, addig előbbiek esetében jelentős nehézséget jelenthet a potenciális borturisták figyelmének felkeltése vagy borprogramra csábítása a napi szőlészeti, borászati feladatok mellett.

Az Országos Bortúra csapata egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát applikációt alkotott meg, és céljuk, hogy térképre tegyék Magyarország összes pincészetét.

Az Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető applikációban már most több mint 100 pincészet információi elérhetőek szűrhető formában, de ez a szám folyamatosan növekszik, hiszen várják a csatlakozni kívánó pincék jelentkezését és az applikáción belül a felhasználók is ajánlhatnak borászatokat.

A koncepció magja a közismert Országos Kéktúra analógiájára épül: a látogató saját profiljával, QR-kód segítségével „becsekkol” az ország 22 borvidékének regisztrált pincészeteiből, vagyis online pecséteket gyűjt, melyek megjelennek személyes bortúra naplójában.

Az applikáció segít abban, hogy csupán néhány gombnyomással lehessen programokat keresni és foglalni. Gyakorlatilag a borászatok a zsebünkbe költöznek, és egy izgalmas dzsipes dűlőtúra vagy egy piknik a szőlőhegyen pár kattintással elérhetővé válik.

Az Országos Bortúra applikáció ingyenesen letölthető az Apple Store-ból és a Google Play áruházból vagy mobiltelefonon az app.orszagosbortura.hu oldalról.