Japán lesz az OMÉK díszvendége

Forrás: turizmus.com

 2017. június 19. 18:31

Szeptemberben öt napon keresztül vonulnak fel a Kárpát-medence minőségi élelmiszerei, valamint a mezőgazdasági iparágak teljes vertikuma a Hungexpo területén és a Kincsem Parkban.

Először tartanak szakmai napot, szeptember 19-én, a díszvendég az idén Japán lesz, amely Magyarország egyik legfontosabb élelmiszeripari exportpartnere – hangzott el június 19-én, a Füvészkertben tartott sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kosuge Junichi japán nagykövet és Daróczi László, az OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum igazgatója egyaránt hangsúlyozta a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok bővítésének fontosságát. A japán fél nem titkolt szándéka, hogy népszerűsítsék Magyarországon hazájuk ételeit és élelmiszer-alapanyagait, hiszen a magas minőségű japán gasztronómia része a szigetország imázsának.

A szeptember 20-24. közötti kiállítás jelszava a szakmaiság, ennek jegyében szerveznek programokat innovációval foglalkozóknak és üzletembereknek. Ugyanakkor a másik jelszó, hogy legyen az OMÉK családi program, ezért a legkisebbeknek is vonzó műsorokat és szórakozási lehetőségeket állítanak össze a Gyermekszigeten, a felnőtteket pedig színes kulturális események várják.

Európán kívül Japánba a legjelentősebb a magyar agrárexport: a mangalica, a szürkemarha, a kacsa, a liba- és a vadhús, valamint a magyar borok a legkelendőbb termékek a japán piacon.

[kép címe]

Fotó: [forrás]

 

A kiállításon japán séfek mutatják be a tipikus ázsiai fogásokat, amelyeket nemcsak megkóstolhatnak, de meg is vásárolhatnak a látogatók.

Az idén külön pavilonban kapnak helyet a biotermékek, a G csarnok Biopiacán, és nagy hangsúlyt fektetnek a határon túli magyar élelmiszerek megismertetésére.

Azok a diákok, akik kísérő tanárukkal, legalább 10 fős csoportban érkeznek, ingyen látogathatják az OMÉK-ot, erről a tanintézmények vezetőit is tájékoztatják. Számukra külön programokat is szerveznek, az innováció és a kreativitás jegyében.

Az idei vásár egyik újdonsága, hogy versenyt hirdetnek egy öko-innovatív és kereskedelmi potenciállal bíró élelmiszer létrehozására. A megmérettetés a magyar felsőoktatás valamennyi hallgatója számára nyitott.