Több mint 120 résztvevő az MSZÉSZ webinar-sorozatának első előadásán

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. január 12. 19:14

Öt nagy témakört ölel fel a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének január 12. és március 11. között, hetente két alkalommal megtartott online webinar-sorozata. Az első, a városi full service szállodák gazdálkodásával és tervezésével foglalkozó, interaktív előadást nagy érdeklődés kísérte.

Az első, január 12-én megtartott online eseményen Szauter István, az Accor fejlesztési tanácsadója, a Frivex Kft. ügyvezető igazgatója a városi full service hotelek gazdálkodását elemezte.

Az érdekes közgazdasági adatokkal gazdagított, makrogazdasági bevezető után a szakember kiemelte, ahogy a turizmus egyéb területén, a magyarországi szállodaiparban is új világ épülésének vagyunk tanúi: új tulajdonosi struktúra van kialakulóban, gyorsul a tulajdonosi és üzemeltetői funkció szétválása, jelentős az állami szerepvállalás mértéke, erős a központi szabályozás és ennek változásának sebessége. A szakember megállapította azt is, hogy a szakma ugyan letérdelt, illetve fél térdre ereszkedett, de a szállodák készen állnak a nyitásra, a végleg bezárt szálláshelyek helyére újak lépnek, folytatódnak a fejlesztések is.

Az üzleti terv hat eleme közül részletesen beszélt a marketingterv, valamint a jövedelmezőségi terv fontosságáról, fenntarthatóságáról, szerkezetéről és felépítéséről, hangsúlyozva, hogy lényeges a piaci részarány és a versenypozíció alakulását vizsgálni, továbbá kiemelt jelentőségű a különböző mutatószámokat hónapról hónapra elemezni.

A hallgatók megismerhették az USALI struktúrának megfelelő jövedelmezőségi terv készítésének módját, segítséget kaphattak a nyitás optimális időpontját meghatározó fedezeti pont (break-even) számításához. A konkrét esettanulmányokkal színessé tett előadás a különböző mutatók különbségére is rávilágított, kiemelve, hogy a RevPAR és a TrevPAR mellett a szálloda profitlehetőségeiről, jövedelmezőségéről a teljes szállodai bevétel mellett az összes költséget is tartalmazó GOPPAR adja a legteljesebb képet.

webinar_elearning_123rf

Gyakorlatias képzésekkel kívánnak hozzájárulni a szállodák minél sikeresebb újraindulásához

Fotó: 123rf.com

Az interaktív előadás során a moderátori szerepet betöltő Hegedűs Attila, a BDO ügyvezetője segítségével az előadásokhoz kapcsolódó kérdések felvetésére is lehetőség nyílt, ezek során az igazgatói szerepkörről, árfolyampolitikáról, a gazdasági mutatókról egyaránt szó esett.

A kizárólag a tagok számára elérhető, a két hónapban megtartásra kerülő előadások minden szállodaüzemeltetéssel kapcsolatos területet érinteni fognak: elsőként a gazdálkodás és a tervezés, ezt követően a sales és marketing, az üzemeltetés, a minőségfejlesztés, majd a HR vonatkozásában hallgathatnak meg az érdeklődők online formában tartalmas előadásokat.

„2019 ősze és 2020 januárja között a 6 vidéki régióban futott egy nagyobb oktatási projektünk, mostani sorozatunkat erre a tudásanyagra alapozzuk. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi „csendes" időszak kiváló alkalom a munkavállalók szakmai tudásának bővítésére, valamint a nyitásra való tervezett és tudatos felkészülésre" – nyilatkozta lapunknak Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke.

Az előadásokon természetesen kitérnek arra is, hogy a Covid-19 az egyes részlegeken milyen új folyamatokat, technológiákat hozott a szállodás mindennapokba. Az információk feldolgozását a szövetség az esemény után a tagoknak kiküldött témavázlatokkal segíti.

Az egyes témaköröket 3-4 alkalom során dolgozzák fel, így jut idő arra is, hogy az egyes szállodatípusok sajátosságairól külön beszéljenek. A gazdálkodás és a tervezés témakörében például külön előadásban foglalkoznak a városi full service hotelek, a gyógy- és wellness full service hotelek, a városi limited service hotelek, valamint az 50 szoba alatti szállodák gazdálkodásával.

A gyakorlatias képzésekkel kívánnak hozzájárulni a minél sikeresebb újrainduláshoz, s a nehéz időszakban a munkavállalók motiválásához.