Több mint félmillió zenemű után jár jogdíj

Forrás: turizmus.com

 2015. július 08. 14:07

Több mint 11 ezer magyar dalszerző és jogutód kapott fizetést az Artisjustól a 2014-ben beszedett jogdíjakból. Az idei évben tovább nőtt a felosztásban részt vevő művek száma, amely megközelítette a 600 ezret.

Egyre több helyről egyre több adat érkezik az Artisjus rendszerébe, ami minden korábbinál pontosabb felosztást tesz lehetővé. Az egyesület belső felmérése szerint a szerzők jogdíjtudatossága is javulóban van.

A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület két hullámban, május 15-én és június 25-én végezte az éves jogdíjfelosztást, ami a teljes kifizetések közel 90%-át jelentette. Idén 11 159 magyar dalszerző és jogutód kapott fizetést a tavalyi évben beszedett jogdíjakból. Ez a szám 2012-ben érte el a 10 000-et, és az utóbbi öt évben töretlen a növekedés. A feldolgozási rendszer, illetve az adatszolgáltatás folyamatos fejlődésének köszönhetően jelentős mértékben, az előző évhez képest több mint 40%-kal nőtt a felosztásban résztvevő művek száma, amely 585 955 volt. Ha átlagban 4 perces dalokkal számolunk, akkor ezek egymás utáni végighallgatása körülbelül 4 és fél évet venne igénybe.

A mostani kifizetés során összesen 7 milliárd 327 millió forintot osztottak fel, amely a következő elemeket tartalmazta: rádiós jogdíjak, televíziós jogdíjak, koncertjogdíjak, üres hordozó jogdíjak, gépzenei jogdíjak, filmzenei jogdíjak (mozi és TV). Az év során más időpontban fizeti ki az Egyesület az irodalmi jogdíjakat, a hangfelvétel-kiadási és online jogdíjakat, a kiemelt (egyedi felosztású) koncertek után járó jogdíjakat, a külföldi jogdíjakat, valamint az ún. függőszámla-kifizetéseket.