Több mint hatmilliárd forintba kerül a Román csarnok felújítása

Forrás: MTI

 2015. november 16. 16:02

A Szépművészeti Múzeum által, a Román csarnok rekonstrukciójára kiírt nyílt közbeszerzést a budapesti székhelyű Magyar Építő Zrt. nyerte – az eredmény a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A nyertes cég adta az összességében legelőnyösebb ajánlatot, nettó 6 milliárd 78 millió forinttal. Az értékelésnél alapvetően az ár esett a latba.

A feladat része a pincei, a mélyföldszinti, a földszinti, az első emeleti, valamint a második emeleti helyiségek átszervezése, átalakítása, továbbá a tetőtér és a tetőfelület felújítása. Az elektromos és gépészeti rendszereket energiatakarékosra kell cserélni, épül hat új felvonó és el kell bontani három régi liftet.

Ajánlatot tett még a budapesti LAKI Épületszobrász Zrt. és a KIPSZER Fővállalkozási és Tervező Zrt., továbbá a szegedi KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. is.

A Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója februárban kezdődött, hároméves beruházás keretében újul meg az 1945 óta romos Román csarnok. A Budapest ostroma során megsérült csarnokba a háború után a múzeum gipszmásolat-gyűjteményét helyezték el, majd a termet raktárként is használták.

Baán László főigazgató elmondta: a Liget Budapest projekt keretében, a Szépművészeti Múzeum 8 milliárd forintból megvalósuló felújítását követően a múzeum 2018 tavaszán nyit meg ismét. A következő három évben a Román csarnok műemléki rekonstrukcióján túl, alatta új műtárgyraktár létesül.