Többen, hosszabb időre utazunk belföldön turisztikai céllal

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. március 10. 18:46

A KSH legfrissebb adatai szerint 3,3 százalékkal nőtt 2014-ben a turisztikai célú többnapos belföldi utazáson részt vevők száma és csaknem elérte a 15 millió főt. Az Európai Bizottság legfrissebb kutatása is azt mutatja: szívesebben utazunk belföldön, mint az uniós átlag.

Ezen utazások alkalmával a magyar lakosság 294,6 milliárd forintot költött, ami 11,8%-kal, több mint 31 milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbi adatot. Az egy fő egy napjára jutó költés is közel 11%-kal nőtt. A több napos belföldi utazáson részt vevők száma a legnagyobb mértékben, 24%-kal a Dél-dunántúli régióban bővült (1,5 millió fő). Ezt követi 17,4%-kal a Tisza-tavi régió (317 ezer fő) és 13%-kal a Nyugat-dunántúli régió (1,2 millió fő). A turisztikai költés is dinamikusabban nőtt ezekben a régiókban: a Dél-Dunántúlon 30,2%-kal (22,5 milliárd Ft), a Tisza-tónál 27,5%-kal (5,1 milliárd Ft), a Nyugat-Dunántúlon pedig 18%-kal (29 milliárd Ft). A belföldi turizmus szempontjából legnépszerűbb 3 régióban – Balaton, Budapest–Közép-Duna-vidék és Észak-Magyarország) – keletkezett a turisztikai bevételek több mint 56%-a.

A turisztikai célú többnapos belföldi utazásokon eltöltött időtartam 61,4 millió nap volt 2014-ben, ami 0,8%-kal haladja meg az egy évvel korábbit.

Fenti adatok is alátámasztják, hogy a turizmus jó teljesítménye elsősorban a belföldi turizmus eredményeinek köszönhető, tavaly minden régió forgalma nőtt, amire a gazdaságpolitika tudatosan törekedett. A Nemzetgazdasági Minisztérium reményei szerint ez a tendencia folytatódik, és 2015-ben is több pénz jut az embereknek turisztikai szolgáltatásokra.

Magyarország esetében a belföldi turizmus fontos szerepet játszik az ágazat stabilitásában: kisebb a földrajzi koncentrációja, mint a beutazó turizmusé, így olyan régiókban is munkahelyeket biztosít és megélhetési lehetőségeket teremt a kis- és középvállalkozások számára, ahol kisebb a beutazó turizmus jelentősége. A régiók többségében a belföldi turizmus időbeli koncentrációja, azaz szezonalitása is mérsékeltebb. Fontos szempont, hogy a turisztikai kereslet belföldön tartásával a magyar lakosság utazásra szánt kiadásai belföldön maradnak. Az Európai Bizottság legfrissebb Flash Eurobarometer kutatása szerint a 2015-ben utazást tervező magyarok több mint fele, azaz 52%-a tervezi Magyarországon eltölteni a főutazását, ami jelentősen meghaladja az európai unió 43%-os átlagát.

A Magyar Turizmus Zrt. 2011 óta használt üzenetei a belföldi utazás presztízsének növelését célozzák, trendivé, divatossá tették a hazai utazásokat, reális alternatívát kínálva a külföldi üdüléssel szemben. A társaság 2015 és 2017 között is folytatja a belföldi utazás presztízsét növelő kommunikációt, hangsúlyozva Magyarország sokszínűségét, a belföldi üdülés négyévszakosságát és a minden igényt kielégítő szolgáltatói palettát.

A belföldi turizmus teljesítményével összhangban a SZÉP-kártya felhasználás is tovább élénkült: 2014-ben a kereskedelmi szálláshelyeken 15,9 milliárd forint értékben fizettek SZÉP-kártyával, ez 3,9%-os növekedés 2013-hoz képest.

Az Európai Unió gyors felmérése az európaiak legfontosabb utazási jellemzőiről – egy részletes tanulmány, egy vezetői összefoglaló (angolul) és az országonkénti elemzések (az adott ország nyelvén és angolul) – letölthetők az EU honlapjáról.