Többet kávézunk otthon a pandémia kezdete óta

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 25. 19:21

A több mint másfél éve tartó koronavírus-járvány ugyan jelentősen megnövelte az otthon elfogyasztott kávé mennyiségét, de a specialty italok, a fenntarthatóság és a környezettudatos szempontok most is ugyanolyan fontosak, mint azelőtt.

A kávé nélkülözhetetlen része a kényelmi szolgáltatásokra épülő iparágnak, főleg, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy a kávé népszerűsége még mindig nem ért a csúcsra, és folyamatosan növekszik a kávéimádók száma szerte a világon - írja a Vendéglátás magazin.

A kávéipar szerencsés helyzetben van, ugyanis kutatások szerint az elmúlt másfél év koronavírusos helyzetében a fogyasztók 75 százaléka nem változtatott a fogyasztási szokásain de az emberek kávézási kultúrája alakult ezalatt az idő alatt is.

 

Az eszpresszóalapú italok leáldozása

Az eszpresszóalapú italok például nincsenek könnyű helyzetben, hiszen ezeket különösen rosszul érintette a Covid. Felmérések szerint az eszpresszó 20, a kapucsínó 19, a latte pedig 18 százalékkal kevésbé népszerű, mint a járvány kitörése előtt. Mivel ezeket az italokat a legtöbb esetben helyben fogyasztják, ezek népszerűségét alaposan megtépázták a lezárások. Ugyanakkor a felmérések arra is rámutattak, hogy a fogyasztók mintegy 50 százaléka szeretne visszatérni korábbi kávézási szokásaihoz, és szeretne újra a kedvenc kávézójában ülni napi szinten.

kave_123rf

A pandémia kezdete óta többet kávézunk otthon, de a legtöbben szeretnének visszatérni kedvenc kávézóikba

Fotó: 123rf.com

Így valószínűleg a számok hamarosan újra emelkedésnek indulnak, és a hagyományos eszpresszóalapú italok újra a régi népszerűségüknek örvendenek majd.

 

Egészségesebb opciók

A fogyasztók egyre inkább keresik az egészségtudatos opciókat, és sokkal körültekintőbben választják ki, mit fogyasztanak és mit nem. Az alacsony cukortartalom, a glutén-, az adalékanyag- és a GMO-mentesség, valamint a vegán változatok egyre kevésbé mellőzhető verziók. A növényi tejek és tejszínek a környezettudatos fogyasztók igényeit is kielégítik, és ez is egyre inkább jelenlévő szempont a piacon. Egyes jóslatok szerint a növényi tejek népszerűsége 2030-ra évente 4.5 %-kal emelkedik majd. A nagyobb cégek, mint például a Nestlé vagy a Starbucks már rá is álltak erre az irányra, és saját növényi tejtermékekkel is operálnak szerte a világban.

 

Fenntartható források

Míg korábban a kávé származási helye és főleg körülményei nem voltak jellemzően mérvadóak, ma ennek pont az ellenkezője igaz. A források ma már sokkal ismertebbek, és az igényes fogyasztók számára fontos szempontot jelentenek. A gyártók ma már nagy hangsúlyt fektetnek a fair trade feltételeire, valamint a fenntartható gazdálkodásra és csomagolásra is.

A pandémia alatt sokkal kevesebb olyan hulladék keletkezett, amelyért a kávé a felelős. A megnövekedett otthoni fogyasztás nagymértékben csökkentette az eldobható eszközök használatát, ami nem elhanyagolható következmény, ha a környezetvédelmet nézzük. A fenntarthatóság egyébként olyan kiemelkedő fogyasztói igény, hogy az a cég, amely ezt ignorálja, a jövőjét kockáztatja a piacon.