Többet költenek idén a magyarok a szállodákban

Forrás: Napi Gazdaság

 2015. július 29. 16:40

Az orosz vendégek ugyan hiányoznak a balatoni régióból, ám így is jelentős mértékű a magyarországi turizmus bővülése a nyári hónapokban – írta a Napi gazdaság.

Noha a hivatalos statisztikák csak hónapok múlva igazolják, a szállodák jelzése szerint a nyár első felében is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a magyarországi turizmus úgy a külföldi, ahogy a belföldi vendégjárás tekintetében – közölte lapunkkal a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Ezt annak kapcsán jelezték, hogy a napokban megjelent az az év első öt hónapját elemző nemzetközi kimutatás, melyben a Központi Statisztikai Hivatal közölte: május végéig tavalyhoz képest több mint nyolc százalékkal bővült a hazai turisztikai piac.

A várakozások szerint az év végére a külföldi és a magyar vendégéjszakák aránya eléri majd az 50-50 százalékot. Idén eddig több külföldi látogatott az országba, és itt-tartózkodásuk alatt több pénzt is költöttek – fejtette ki a szövetség elnöke tegnap az M1 aktuális csatornán. Niklai Ákos rámutatott: a jelentős látogatószám mellett emelkedni tudtak a szállodai árak is, ami gazdaságilag azért indokolt, mert egyrészt kiváló minőségűek a szolgáltatások, másrészt Budapest még így is a világ egyik legolcsóbb úti célja.

A hazai szállodákban az átlagos szobaár bruttó 16 515 forint volt az előszezoni időszaknak számító tavaszi hónapokban, amely 5,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábban mért tarifához képest, az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel pedig 10,3 százalékkal, 7810 forintra nőtt. Az első öt hónapban a szállodák összes bruttó forgalma 9,2 százalékkal, 112,6 milliárd forintra emelkedett, a budapestieké 11,8 százalékkal haladta meg a tavalyi bevételeket, és 56,8 milliárd forintot tett ki.

Mint mondta, a magyar főváros különösen a fiatalok körében népszerű, akik szívesen keresik fel például a romkocsmákat, mások a fürdőket kedvelik. A Nagy-Britanniából, Kínából, Izraelből érkező turistákat illetően például nagy jelentősége van a közvetlen légi járatoknak, az olcsó légitársaságok jelenlétének – emelte ki a szállodaszövetség elnöke.

Míg a külföldiek elsősorban Budapestre, addig a magyarok főként vidékre mennek üdülni, wellness- és gyógyszállókba. A területi megoszlás kapcsán Niklai jelezte, a régiók közül a balatoni teljesített kiemelkedően, habár tapasztaltak némi elmaradást, aminek az az oka, hogy a hévízi szállodák összes forgalma az idén január–május között 15 százalékkal csökkent, ami az orosz és ukrán kereslet drasztikus visszaesésének következménye. Emellett nagyon jól teljesített Észak-Magyarország és Dél-Alföld is, és bár a Tisza-tónál volt ugyan egy kis visszaesés, a nyári idényben ott is erőre kap a helyi turizmus.

Megerősítette lapunknak a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke is, hogy az augusztus 20-ig tartó nyaralási főszezonban eddig remek eredményeket produkált a belföldi turizmus. Hoffmann Henrik megjegyezte, a szállodákban azt tapasztalják, bátrabban költekeznek az utazók, például az éttermi fogyasztásokon is érezni lehet, hogy élénkült a magyar lakosság fogyasztása.