A Tokaji mellett más magyar bornak is helye van a japán piacon

Forrás: MTI

 2016. március 08. 16:31

Japánban a legismertebb magyar bor a tokaji, amelyből jelentős mennyiséget vásárolnak a távol-keleti szigetországban, de mellette több más kiváló minőségű magyar bornak is helye van az itteni piacon.

Az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos, Budai Gyula az MTI-nek elmondta, a magyar élelmiszeripari termékek legnagyobb felvevő piaca Japán Európán kívül, ezért is fontos, hogy Magyarország önálló standdal képviselteti magát immár második alkalommal az idén 41. FoodexJapan élelmiszeripari kiállításon.

Budai Gyula a tokiói árubemutató megnyitását követően elmondta: Ázsia legnagyobb élelmiszeripari kiállításán, keddtől-szombatig 79 országból mintegy 3 ezer kiállító mutatja be kínálatát, köztük 15 magyar cég. A magyar áruk zömét a nyers és feldolgozott húsféleségek teszik ki, kiemelt helyen a mangalica termékek, de jelentős a magyar akácméz kínálat is.

Japánba a magyar élelmiszer-kivitel 2014-ben 106 millió euró értékű volt, ami 65 százalékos növekedés az előző évhez képest. Tavaly a magyar élelmiszerexport értéke 114 millió euró volt, ami értékben 8 százalékos bővülés. A növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy 6 hónapig a magyar baromfihús-exportot Japán megtiltotta a madárinfluenzára hivatkozva - mondta a miniszteri biztos. Példaként említette: a Pick Szeged Zrt. számára Németország után Japán a második legnagyobb felvevőpiac.
Emlékeztetett: a szigetországba irányuló magyar élelmiszeripari kivitel zömét a hús és a húskészítmények adják, már 17 magyar sertés- és 14 marhahúsüzem rendelkezik japán exportengedéllyel. A bárányhús kivitelére 2 magyar üzemnek van engedélye. Emellett legnagyobb európai szállítóként Magyarország nyúlhúst is exportál Japánba.

Budai Gyula kiemelte: mindez azt bizonyítja, hogy azok a magyar cégek, amelyek az igényes japán piacon való jelenlét mellett kötelezték el magukat, jól döntöttek.

A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy Tokióban kedden még tartanak egy magyar borbemutatót a legnagyobb japán borimportőr cégek képviselői számára.A miniszteri biztos kedden este részt vesz a magyar-japán sertéshúsipari üzletember-találkozón, ahol azok a magyar cégek mutatják be termékeiket a japán üzletembereknek, amelyek kiállítanak. Ezzel a rendezvénnyel is a japán piacon már jelen lévő vállalatokat kívánják erősíteni, de azoknak a cégeknek is lehetőséget kívánnak teremteni, amelyek szeretnének, de még nem jelentek meg a japán piacon - mondta. Utalt arra is, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és delegációja a napokban szintén Tokióban tárgyal a két ország mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatairól japán állami tisztségviselőkkel.

Budai Gyula szerdán továbbutazik Tajvanra, ahol szintén a magyar élelmiszerek exportlehetőségeiről folytat tárgyalásokat a helyi állami és üzleti élet döntéshozóival.