Tőkeemelés a Konzumnál

Forrás: turizmus.com

 2018. február 14. 12:06

A tőkeemelés eredményeképpen a Konzum Nyrt. közvetett módon a Hunguest Hotels Zrt. összesen 99,99 százalékos üzletrészének tulajdonosává válik - írja az MTI.

A tavaly decemberben bejelentett, összesen 30 milliárd forintra becsült tőkeemelés első lépéseként a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 16,2 milliárd forintos értéken apportálja a Hunguest Hotels 71,5 százalékos üzletrészét - jelentette be a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A PwC nemzetközi tanácsadó által végzett vagyonértékelés alapján a 16,2 milliárd forintra értékelt üzletrészek ellenértékét a Konzum Nyrt. új részvények zártkörű kibocsátásával egyenlíti ki. A BÉT honlapján közzétett tájékoztatás szerint a Konzum Nyrt. igazgatósága hozzájárul ahhoz, hogy a Konzum PE Magántőkealap a Hunguest Hotels Zrt.-ben összesen 71,15 százalékos közvetett részesedést jelentő üzletrészek apportjával tőkét emeljen a tőzsdei társaságban.

A szállodalánc gyulai tagja

Fotó: turizmus.com

A PwC a Hunguest Hotels Zrt. teljes értékét 51,4 milliárd forintban, míg a jelenlegi tranzakcióval érintett Konzum PE Magántőkealap tulajdonában lévő üzletrészek nettó eszközértékét 16,2 milliárd forintban állapította meg. A szakértői értékelés alapján a Konzum Nyrt. az apportként tulajdonába kerülő üzletrészek ellenértékét 5 146 416 részvény zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki. Az új részvények kibocsátási értékét az igazgatóság, a részvényesek érdekeinek figyelembevételével, tavaly december 11-i záróárfolyamon, 3141 forinton rögzítette. Az ügylet lezárását követően a Hunguest Hotels Zrt. a Konzum Nyrt. konszolidációs körében működik tovább.

A tőkeemelés, illetve a Hunguest Hotels Zrt. fölötti befolyásszerzés az első lépése annak az elmúlt év végén nyilvánosságra hozott tranzakció-sorozatnak, amelynek köszönhetően 18 belföldi és 5 külföldi szálloda kerül a tőzsdei társaság tulajdonába. Az előzetes számítások szerint a többlépcsős tőkeemelés végén a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot.

A Konzum részvényeivel a BÉT standard kategóriájában kereskednek, a papírok záróára február 13-án 3090 forint volt, az előző egy évben a legmagasabb áruk 3789 forint, a legalacsonyabb pedig 51 forint volt.