Tokió a világ legbiztonságosabb városa

Forrás: turizmus.com

 2015. február 04. 11:08

Az Economist friss felmérése szerint jelenleg a világ legbiztonságosabb városa Tokió. A második és harmadik helyen is ázsiai városok állnak, a legbiztonságosabb európai város, Stockholm a negyedik lett.

Tokió a világ legbiztonságosabb városa a The Economist Safe Cities Index 2015 felmérése szerint. A tanulmány készítői a világ 50 legnagyobb városát vizsgálták négy biztonsági szempont alapján: közbiztonság, egészségügyi biztonság, az infrastruktúra állapota és a digitális biztonság. Az e kritériumok mentén összeállított lista egyik nagy nyertese Ázsia, hiszen annak első húsz helyén nem kevesebb, mint öt távol-keleti nagyváros tanyázik. Nem csupán Tokió, de Szingapúr, Oszaka, Hongkong és Taipei is a legbiztonságosabb, ajánlott desztinációk között van.

 

A japánok fővárosa a digitális biztonság kategóriájában bizonyult a legkiemelkedőbbnek, de ugyancsak az első öt között van a közbiztonság és az infrastruktúra állapotát tekintve. Habár Tokió földrajzi adottságai okán különösen kiszolgáltatott a földrengéseknek és egyéb természeti katasztrófáknak, a város tudatos építkezésének és a felújítási programoknak köszönhetően képes ezt ellensúlyozni.

„A japán közbiztonság messze földön híres, így nem meglepő, hogy az élen végzett. Utasaink meghökkenve számolnak be arról, amit a szigetország mindennapjaiban tapasztalnak ottlétük során. A japánok például többnyire nem zárják le biciklijüket, ha rövid időre bemennek vásárolni, de az autókban is bátran bent merik hagyni a slusszkulcsot" – mondja Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda vezetője. – Japánban emellett nagyon fegyelmezetten és biztonságosan vezetnek, és nem kell tartani az erőszakos utcai kéregetőktől, árusoktól sem. Ráadásul akkor sem kell meglepődni, ha az étteremben egy üres asztalon mobiltelefon és pénztárca hever, a helyiek így jelzik egymásnak, hogy ez az asztalt foglalt" – teszi hozzá.

 

A felmérés szerint a második és harmadik helyen szintén ázsiai nagyvárosok végeztek. Tokió mögött Szingapúr lett a második, majd a két és félmilliós japán nagyváros, Oszaka következik. Európa leszorult a dobogóról, a negyedik Stockholm, az ötödik pedig Amszterdam lett.