Tombol a toborzási láz a turizmusban és a vendéglátásban

Forrás: turizmus.com

 2022. január 20. 16:26

2021 a munkaerőpiac szempontjából példa nélküli év volt, melynek során intenzív toborzási hullám ment végig az országon.

Bár az utolsó időszakban valamelyest lassult a folyamat az őszi tetőzést követően, összességében 2021 utolsó negyedéve 80 százalékkal több hirdetést hozott, mint az előző év azonos időszaka – derül ki a Profession.hu saját adatbázisa alapján készített friss, negyedéves jelentéséből.

 

Országszerte megugrott a álláshirdetések száma

A tavalyi év azonos időszakához képest közel másfélszeresére gyarapodtak a meghirdetett állások Zala megyében, amelyet Baranya, Pest és Vas megye követ sorrendben. A fővárosban is közel kétszeres növekedés történt, amely után Somogy, Bács-Kiskun, Heves, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, mind 60 százalék feletti emelkedéssel. Csökkenés az ország egyetlen megyéjében sem volt tapasztalható.

Országosan a legtöbb szakembert szakmunkára keresték az utolsó negyedévben; a második legintenzívebben toborzó területnek a fizikai, segéd és betanított munka, míg a harmadiknak az értékesítés és kereskedelem bizonyult.

A legnagyobb hirdetési volumennövekedést a vendéglátás, hotel, idegenforgalom kategória produkálta a tavalyi év azonos időszakához képest.

A vendéglátásban nőtt a leginkább a toborzási kedv

Fotó: 123rf.com

A második leginkább fellendülő terület 131 százalékkal az adminisztrációs, irodai munka, amelyet a szakmunka követ (117%).

Magyarország különböző térségeiben eltér a szakemberek iránti kereslet, az egységesen mindenhol vezető vendéglátóipar munkaerő-felvétele mellett változó a vállalatok emberi erőforrás igénye.

 

Új módszerek, sokcsatornás toborzás

A tavalyi évet a munkaerőhiány jellemezte, amely a koronavírus-járvány következtében instabillá vált gazdasági helyzet után köszöntött be. 2021 őszére tetőzött a munkavállalókért folytatott küzdelem a piacon, ekkor már a cégek harmada nyilatkozott arról, hogy az idei évre növelni fogják a toborzási, illetve HR-költségvetését. Jelentős változás tapasztalható a munkáltatók toborzási gyakorlatában, a felmérés szerint egy év alatt megduplázódott azoknak a cégeknek a száma, amelyek egyszerre több csatornán, párhuzamosan kezdtek bele a toborzásba. A legtöbb jelentkezést begyűjtő szakmák rangsorát országos szinten a szakmunka vezeti, második helyen az adminisztrációs területek, valamint az értékesítés és kereskedelem végzett.

A legnagyobb növekedést a vendéglátás, hotel és idegenforgalmi területen feladott álláshirdetések érték el: az előző évi eredményhez képest közel 370 százalékos növekedéssel.

A Profession felmérésével egybecsengenek weboldalunk saját álláshirdetési rovatának adatai is. A Turizmus.com-on 2021-ben két és félszer több álláshirdetést adtak fel a szállodák, éttermek és utazás irodák, mint 2020-ban. 2021 harmadik negyedévében 330 százalékkal, utolsó negyedévében 540 százalékkal több pozícióra kerestek munkatársat a turisztikai vállalkozások honlapunkon, mint az előző év azonos időszakaiban. A turizmus-vendéglátás szakma aktuális állásajánlatait itt nézheti meg: turizmus.com/allasok-a-turizmusban