TOP 50: Szalók Csilla a szakemberképzésről

Forrás: turizmus.com

 2017. július 10. 09:00

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara Turizmus-Vendéglátás Intézetének vezetője a fiatal szakemberek képzését irányítja és segíti elő, közben marad energiája a falusi turizmus mozgalom képviseletére is.

A vendéglátó és idegenforgalmi szakma legnépszerűbb felsőoktatási intézménye 2016 eleje óta egyetemi keretek között működik, ami a korábbinál is nagyobb piaci elismertségen túl komoly kihívásokat és lehetőségeket is rejt magában. „Egyetemmé válásunk lehetővé teszi, hogy magasabb szintre emeljük az elméleti képzést, és jobban koncentráljunk a mesterképzésünkre. Az egyetem tervei között szerepel doktori iskola létesítése is”– mondja Szalók Csilla.

Szalók Csilla

Fotó: Dombóvári Judit

Az intézményben évtizedek óta folyó, a vendéglátó és idegenforgalmi szakma széles körű támogatását élvező képzés egyik legnagyobb erőssége gyakorlatorientáltsága. Ezt az előnyüket továbbra is szeretnék megőrizni, bár a szabályozás ezt nem teszi könnyűvé. A gyakorlatorientált képzést nem támogatják az új képzési kimeneti követelmények, mivel a hallgatóknak az új szabályok szerint 400 gyakorlati órát kell teljesíteniük az eddigi 960 helyett. A Turizmus-Vendéglátás Intézet vezetője és munkatársai jelenleg azért is küzdenek, hogy ez az előírás 2017 szeptemberére megváltozzon.

A kar évtizedekre visszamenően rendkívül jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. 2016-ban a Stipendium Hungaricum program révén tovább erősödött szerepük a nemzetközi piacon. A programba bekapcsolódott országok meghatározott számú, alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatót jelölhetnek ösztöndíjra.

Az intézet másik nagy sikere a tankonyha régóta esedékes és várt megújulása volt tavaly. A tanműhelynek mindig is központi szerepe volt az oktatásban, azonban az eszközök magas költségigénye miatt újabban nehezen tartott lépést a fejlődéssel. Belső erőforrásból és pályázatokból újították meg a kísérleti konyhát, új labor- és konyhaeszközökkel szerelték fel, ami fontos lépés a korszerű oktatási bázis továbbfejlesztésében.

Szalók Csilla oktatói karrierjének jelentős állomása volt 2016-ban, hogy a thaiföldi Rajabhat Egyetem díszdoktorává választották. Az oklevelet ünnepélyes keretek között maga a koronaherceg adta át. A Turizmus Intézeti Tanszék több mint húsz éve áll kapcsolatban az egyetemmel, és az együttműködés kimagaslóan eredményesnek mondható: az eltelt idő alatt több mint 300 hallgató vett részt csereprogramban, és rendszeresek a tanulmányutak.

További információk

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Jandala Csilláról az Arcok rovatunkban tudhat meg többet.