TOP50 – Borbás Marcsi: Mindig a legjobb időpontban kapok új ötleteket

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. április 12. 19:48

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Borbás Marcsi gasztronómiai médiaszemélyiség, az egy.hu gasztro-életmód portál alapító tulajdonosa, a Borbás Marcsi szakácskönyve című tévéműsor szereplője, producere először szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. Most a kreatívipar szereplőit vesszük sorra – a szerk.

*

A népszerű gasztronómiai műsorvezető a 2022-es év egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy elnyerte a Gundel Károly-díjat, amelyet a gasztronómiában sokan a Kossuth- vagy az Oscar-díj megfelelőjének tartanak. Úgy véli, az év sok nehézséget tartogatott számára, csakúgy, mint a szektor egészének. Ugyan alapvetően optimista embernek tartja magát, de fájó volt látnia, hogy vendéglátós barátai között sokan kerültek súlyos helyzetbe. Február–márciusban számukra is kérdéses volt, fennmaradnak-e, azonban azt vallja, hogy amikor válságos időszak következik, nem lehet leállni, megijedni, inkább a gázra kell lépni és menni tovább, előre.

Így hát az év további része különféle projektekben bővelkedett, még 2023-ra is maradt néhány nagy dobás.

Borbás Marcsi gasztronómiai médiaszemélyiség, az egy.hu gasztro-életmód portál alapító tulajdonosa, a Borbás Marcsi szakácskönyve című tévéműsor szereplője, producere

Fotó: Emmer László

Borbás Marcsi szerencsésnek tartja magát, mert úgy érzi, mindig a legjobb időpontban kap új ötleteket, „mintha csak az univerzum sugallata lenne". Így született a Kertem, a konyhakerti növények termesztéséről szóló sorozata is – fél évvel a koronavírus kirobbanása előtt. A karanténba szoruló emberek közül egyre többen kezdtek el növényeket termeszteni otthon, keresték az ötleteket, tippeket. Ebben az időszakban alakította ki Marcsi is az Őrségben a konyhakertjét. Egyrészt a szülői házból hozott tapasztalatok és tudás alapján, másrészt kísérletező kedvének köszönhetően gyors fejlődésnek indult az eredendően terméketlen, agyagos terület.

A rendszeres kerti munka közben sikerült széles körű tapasztalatokra szert tennie, ezeket pedig folyamatosan megosztotta a nézőivel, olvasóival is, akik igazán hálásak voltak minden egyes jó tanácsért. A sorozat természetesen idén is folytatódik. Bár a koronavírus már nem okoz gondot, a gazdasági nehézségek miatt egyre többen térnek vissza a konyhakertekhez, hiszen ma már sokkal gazdaságosabb otthon megtermelni az alapanyagokat, mint a boltban megvásárolni.

Ugyanígy látja a főzéssel kapcsolatban is a tendenciákat: egyre többen főznek otthon, hogy olcsóbban jöjjenek ki a fizetésükből. A legújabb videóiban ezért arra koncentrál, hogy minél gazdaságosabb, ugyanakkor kreatív és egészséges recepteket mutasson be, hogy ezzel is segítsen nézőinek. 2022-ben készült el egy mások fontos projekt, az Édes békeidők második része.Nagy sikernek könyveli el, hogy műsorai is szerepet játszottak abban, hogy fellendült az Őrség turizmusa, már csak azért is, mert a környéken nagyon sokan élnek a vendéglátásból. Két projektje átnyúlik 2023-ra is. Tavaly egy magyar származású parfümőrrel, egy orral dolgozott, akivel megalkották a kertje illatát, amelyet 2023 első felétől már bárki hazavihet. A parfüm zöldségek, virágok illatával repíti viselőjét az Őrségbe, Borbás Marcsi kertjébe.

Emellett szintén a kert és a konyhakerti növények által inspirált kozmetikai kollekciója is megjelenik az év első harmadában. A nappali és éjszakai krémek paradicsommag-olaj, dinnyemagolaj, kamilla, zellerkivonat hozzáadásával készültek, az őrségi nyírfák nyírfavizének felhasználásával. Ebből is látszik, mennyire sokszínűek, széleskörűen felhasználhatóak ezek a növények, ráadásul a főként helyi alapanyagokból készült termékeket a turisták is magukkal vihetik az Őrségből.