TOP50 – Botond Szabolcs & Fazakas F. János: Idén átrendeződés lesz a rendezvénypiacon

Szerző: Tóth Judit

Forrás: turizmus.com

 2023. április 13. 18:15

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Botond Szabolcs & Fazakas F. János a Visual Europe Group vezérigazgatója és stratégiai igazgatója először szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. Most a kreatívipar szereplőit vesszük sorra – a szerk.

*

Magyarország és Közép-Európa legnagyobb rendezvénytechnikai cége, a Visual Europe Group (VEG) 2022-ben jó évet zárt, az utolsó negyedévben mind a rendezvények számát, mind a bevételeket tekintve átlépték a Covid előtti, 2019-es évet.

Az év nagy eseményei közül Botond Szabolcs a budapesti vizes-világbajnokságot emeli ki először, amit – mivel Magyarország beugróként rendezte azt meg – mindössze négy hónap alatt kellett megszervezni. „Az augusztus 20-i ünnepség szintén egy komplex, nagy feladat volt, de ezek mellett volt még kétezer másik rendezvényünk, különböző szállodákban, fesztiválokon, sportrendezvényeken, amelyek mind egyediek voltak valami miatt" – összegzi az évet a szakember.A budapesti vizes-vb volt egyébként az első olyan nagy esemény, amelyen kizárólag magyar partnerek bevonásával dolgoztak, és ez, ahogy mondják, a hazai rendezvénytechnikai szakma életében is nagy lépésnek számít. De ugyanezt érzik azokkal a nemzetközi szakmai elismerésekkel kapcsolatban is, amiket 2022-ben kaptak; ezek nemcsak számukra, de a hazai szektor számára is nagy reputációt jelentenek.

Botond Szabolcs (j) & Fazakas F. János (b) a Visual Europe Group vezérigazgatója és stratégiai igazgatója

Fotó: Györgyei Kornél

A covidos években sokakkal ellentétben ők úgy döntöttek, megtartják a csapatot, és próbálnak új utakat keresni. Elkezdtek online és hibrid rendezvényeket szervezni, koncerteket streameltek a raktárukból. 2020 nyarára már felállt egy új, kifejezetten a digitalizációra specializálódott üzletáguk, és amíg tartottak a lezárások, több mint ötszáz projektet vittek át digitális térbe. Az energiaválság leginkább az eszközeik szállítása kapcsán érinti őket, ugyanis az energiahatékonyságra való törekvés már a korábbi években is a szektor egyik fontos célja volt.

A rendezvénytechnikai ágazatban rendkívül gyors a technológiai fejlődés, épp ezért a VEG-nek saját kreatív csapata van, amely kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik és naprakész a legújabb technológiák terén. „A szakma sikerének kulcsa abban van, ha képesek vagyunk az elképesztően gyors innováció és az ügyfelek között hidat képezni, illetve segíteni tudunk nekik eligazodni ebben a világban" – mondja Fazakas F. János. „Technikát, technológiát bárki tud venni, az a kulcs, hogy el tudjuk-e találni, mi lesz a jövő" – teszi hozzá Botond Szabolcs.A VEG 2022-ben Szlovéniában, Csehországban és Lengyelországban nyitott irodát, de Spanyolországban is terjeszkednek. „A Covid után Magyarországon hamarabb feloldották a lezárásokat, mi pedig felismertük azt, hogy jó négy-öt hónappal előrébb látjuk a piaci folyamatokat, mint a versenytársak a többi országban. Ezt a lépéselőnyt pedig ki kellett használnunk" – magyarázza Fazakas F. János. „A magyar kicsi piac, mi akkor tudunk hosszú távon jól működni, ha minél több országban jelen vagyunk. Mind tudásban, mind eszközállomány tekintetében képesek vagyunk arra, hogy bárhol Európában vagy akár a tengerentúlon magas színvonalú rendezvényeket hozzunk létre" – teszi hozzá a vezérigazgató.

A szektor egészét tekintve úgy vélik, 2023-ban átrendeződés és csökkenés lesz a rendezvénypiacon, a saját jövőjüket viszont pozitívan látják, úgy érzik, sok olyan lehetőségük van, amelyek segítik majd ennek az időszaknak a túlélését.

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)