TOP50 – Laposa Bence: Egy jó bor elgondolkodtat, türelemre int, bőkezűvé tesz

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2023. március 05. 19:27

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Laposa Bence borász, a Laposa Birtok vezetője először szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és az utazási piac szereplői után most a vendéglátókat vesszük sorra – a szerk.

*

A Laposa Birtok számára a 2022-es év egyik nagy sikere az volt, hogy a koronavírus után végre egy teljes évet nyitva tarthattak. Még 2019-ben készült el ugyanis a borászat új központja, a Hableány épülete, ezzel Badacsony egyik, a turizmus szemszögéből meghatározó objektuma, amely az 1800-as évek vége óta vendéglátóhely és találkozópont volt, ma újra fontos szerepet kapott a település életében. A Hableányban nemcsak egyedülálló látványborászat található, amely együtt él és lélegzik a közösséggel és a vendégekkel, de az épületben egy étterem is helyet kapott, illetve a Laposa Birtok központja és irodái is ide költöztek.A cég egyébként az utóbbi időben a borászat fejlesztése mellett a vendéglátóiparra is nagy hangsúlyt fektetett: négy vendéglátóipari egységet is üzemeltetnek Badacsonyban. A koronavírus alatti bezárások miatt azonban sok nehézséget kellett átvészelniük – szerencsére azonban jól vettek minden akadályt, és most már sikeres, kifejezetten jó eredményekkel záruló évet tudhatnak maguk mögött.

 

Laposa Bence, borász, a Lapos Birtok ügyvezetője

Fotó: Laposa Birtok

A szakembernek szívügye a lokálpatriotizmus és az, hogy Badacsonyt minél nagyobb körben népszerűsítsék és fejlesszék: „Nagyon fontos a bor, nagyon fontos a turizmus-vendéglátás, de a legfontosabb, hogy bármit csinálunk, azt itt szeretnénk csinálni.” Ezért is szorgalmazza, hogy a helyi vendéglátók és borászatok összefogjanak és egy meghatározott stratégia mentén bővítsék a turisztikai kínálatot. Kiemelte ennek kapcsán a Gasztrohegyet, amelynek keretében ősztől tavaszig Badacsony borai és gasztronómiája van a középpontban egy-egy tematikus gasztrohétvége során, de folyamatosan keresik az újabb együttműködési lehetőségeket is.

Sokáig a növekedés, építkezés volt a Laposa Birtok fókuszában is, 2022-ben azonban inkább arra törekedtek, hogy a magas szintű infrastrukturális háttér kiépítése után minél magasabb szintű, minőségi vendéglátással várhassák a vendégeiket. Még egy raktárt felépítenek, de utána már a cég belső építésére kerül a hangsúly, a szervezetfejlesztés, a tudásmegosztás és a munkaerő továbbképzése lesz a legfontosabb. Ezzel párhuzamosan igyekeznek mindent digitalizálni a borászatban és a vendéglátó egységekben is. Ez lesz a 2023-as év egyik fő irányvonala is, ugyanis most készülnek bevezetni egy szőlészeti-borászati termelési programot.

Ahogy a legtöbb vendéglátóipari egység, nagyfogyasztó megérezte az energiaválságot, úgy a Laposa Birtok is, ám szerencsések voltak, hiszen elébe mentek a problémáknak: gázt egyáltalán nem használnak, csak elektromos áramot és hőszivattyús rendszereket. Ráadásul az utóbbi évek fejlesztései közé tartozott egy napelempark beüzemelése is, így a fogyasztásaikat ezekkel javarészt ki tudják váltani. Szerencsésnek mondhatják magukat abból a szempontból is, hogy nem jártak le a hosszú távú szerződéseik, így nem kell számukra előnytelenebb, magasabb áron újakat kötniük. Laposa Bence szerint bőven van még tennivalójuk e téren – és prioritásként is kezelik –, de jelenleg kezelhetőnek érzik a helyzetet. Ahogy mondja: „Lelkesek vagyunk, kitartóak, és igyekszünk minden feladatot és problémát megoldani.”

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)