TOP50 – Lefkovics György: Nagy figyelmet fordítunk a gazdaságos működésre

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. március 06. 18:10

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Lefkovics György üzletember, a Leroy-csoport tulajdonosa először szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és az utazási piac szereplői után most a vendéglátókat vesszük sorra – a szerk.

*

Kétségtelenül ő a jelenlegi magyar vendéglátás egyik legaktívabb kreatív szereplője, hiszen a rendszerváltás óta eltelt időszakban a nevéhez köthető vendéglátóhelyeken rendre szakított a beidegződött sémákkal, és új koncepciókkal rukkolt elő, amelyek hamar népszerűek lettek. Laza, emberközeli vendéglátást akar, ahol nemcsak ebédelni vagy vacsorázni tudnak a vendégek, hanem egy jó hangulatú estét is kapnak.

A felhalmozott tapasztalatok ellenére a Covid utáni időszakban az újranyitások számukra sem zajlottak simán, kénytelenek voltak lassan, fokozatosan visszatérni a megszokott vendéglátói életbe. Először a magyar törzsvendégek ültek be újra, aztán jöttek a külföldiek. Most náluk 60:40 százalék a magyar és a külföldi vendégeik aránya, vagyis visszaállt a régi rend, de Lefkovics György azért óvatosan jegyzi meg a visszaállással kapcsolatban, hogy „ez még nem azt jelenti, hogy biztosan így lesz".

Az újraindulás tekintetében 2022-ben a legnagyobb kihívást a munkaerőhelyzet, valamint az energiaárak jelentették, de általában az összes szolgáltatóval megalapozott stratégiát kellett alkalmazni. Persze 2022 nem csupán a kihívásokról szólt, mert saját bevallása szerint az év nagy történése, hogy belevágtak egy hotelfejlesztésbe, ezzel is színesítve, bővítve a portfóliót.

Lefkovics György üzletember, a Leroy-csoport tulajdonosa

Fotó: Dombóvári Judit

Lefkovics György kiemelt megvalósításnak tartja, hogy az elmúlt esztendőben a vendéglátóhelyeik szép kihasználtsággal üzemeltek. „A legnagyobb előrelépésünk, hogy alaposan átgondolt üzleti tervvel racionalizáltuk éttermeink működését, magyarán nagy figyelmet fordítunk a gazdaságos működésre. Előre tervezünk, szervezünk és előre számolunk mindent, de arra is kiemelten fókuszálunk, hogy a kollégáinkat képezzük. Számomra az elmúlt évtizedek során mindig szem előtt volt, hogy egyre nagyobb hangsúlyt helyezzek az edukációra, ugyanakkor odafigyelek, hogy eredményesen tartsuk meg a kollégáinknál a munka és a magánélet közötti egyensúlyt is, hiszen nem mindegy, ki milyen kedvvel kezdi a napot nálunk."

Különösen jelentős mérföldkőnek tartja, hogy a Salt – amellett, hogy megtartotta a Michelin-csillagot – fenntartható éttermi munkáját is egy zöld csillaggal díjazták, ez a zöld csillag és a fenntartható működés pedig számára nagyon is jövőbe mutató, extra értékkel rendelkezik.

Visszatekintve a 2022-es évre, Lefkovics György megjegyezte, „egy tanulságom volt még az elmúlt évben: mielőtt új üzletbe kezdesz, előbb érdemes a meglévőket felülvizsgálni. Biztos vagyok benne, hogy a felülről és belülről való ránézés, valamint a befektetett munka 2023-ra fog beérni. Általánosságban az is reményre ad okot, hogy most ismét rengeteg turista érkezik az országba, és az ebbe az irányba megindult fejlődés már érezhető a vendéglátásban."