TOP50 – Scheer Sándor: Cégünk történetének legmagasabb bevételét hozta a tavalyi év

Szerző: Nagy Károly

Forrás: turizmus.com

 2023. február 06. 17:01

Kilencedik alkalommal mutatja be a Turizmus.com a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója első alkalommal szerepel a TOP50-es kiadványunkban, amely a 2022-es év teljesítményének figyelembevételével készült.

Kiadványunk idei újítása, hogy kategóriánként (attrakció, befektető, gasztronómia, kreatív, szakmai szervezet, szállodaipar, utaztatók) csoportosítottuk az ágazat szereplőit, s most először szerepelnek befektetők is a bemutatott személyek között – a szerk.

*

„A tavalyi év a cég történetének legmagasabb bevételét hozta, megelégedésünkre. Az eredményességet a jelen turbulens gazdasági környezet csökkenti” – kezdi az év értékelését a Market Építő Zrt. vezérigazgatója. Arról is beszél, hogy sokat fejlődtek hatékonyságban, az iparágban elsőként adták ki fenntarthatósági jelentésüket, és sokat léptek előre ezen a téren a gyakorlatban is. A gazdasági folyamatok a beszerzési lehetőségeik újragondolására kényszerítették őket.

„Kikényszerítették belőlünk, hogy építőanyag-gyártással foglalkozzunk. Büszkék vagyunk a kiváló minőségben megépült Mol Campus projektre, Európa jelenlegi legmodernebb irodaépületére és természetesen minden átadott épületünkre. Cégünk jelenleg hét szállodaprojekt építésén dolgozik. Ezek közül két esetben volt még módja a beruházónak beavatkozni az épület gépészeti és elektromos rendszerébe az energiahatékonyság érdekében, amit gondolkozás nélkül meg is tettek” – részletezi a 2022-es üzleti év kihívásait Scheer Sándor.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója

Fotó: Tamás Pál

A szakember úgy gondolja, hogy jelenleg mindenkit az energiakérdés foglalkoztat, ebben a drámai helyzetben az az egyetlen jó dolog, hogy az energiaárszint nyomást gyakorol a beruházókra, hogy változtassanak.„A jelenlegi szállodafejlesztéseknél a legnagyobb kihívás az elszálló építési árak, a magas banki kamatok és a magas energiaüzemeltetési költségek háromszögben keresendők. Örömmel látjuk viszont, hogy kategóriájukon belül egyre igényesebb hotelek épülnek, egyre átgondoltabb fejlesztői munkával. Az igényesség kifizetődő” – ad tippet a hosszabb távú költségmegtakarításokra a Market Építő Zrt. alapító-társtulajdonosa.

Scheer Sándor beszél vendéglátási üzletágáról is. Ezen a téren is komoly nehézségekkel kellett szembenézniük, hiszen nemcsak az energiaköltségek érintették erősen eredményességüket, de legalább ilyen problémát okozott az euró-forint árfolyam-ingadozás, valamint az élelmiszer-infláció a beszerzéseiknél. Azonban az akadályokat sikerrel vették. „A McDonald’s hálózatában, a Progress 33. program keretében 2022-ben Makón a 110. éttermünket adtuk át. A teljes hálózat 80 százalékában elkészült a komplett felújítás, a belsőépítészet, a konyha, és a digitális, úgynevezett »a jövő élménye« koncepció kiépítése” – magyarázza, kiemelve, hogy ez a felújítási program folytatódik, és 2023 végére a hálózat összes étterme megújul, köztük a két „zászlóshajó”, a Nyugati pályaudvari és a Budapest Régiposta utcai éttermük is.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)