TOP50 – Somlyai Zoltán: Cégszinten tartani tudtuk a 2022-re tervezett számokat

Forrás: turizmus.com

 2023. február 14. 17:28

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. A BDPST Zrt. hoteldivíziójának vezetője harmadik alkalommal szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit , a befektetők után most a szállodapiaci szereplőket vesszük sorra – a szerk.

*

2022-ben mit élt meg a legnagyobb kihívásként, s mi volt a legnagyobb sikere, mire a legbüszkébb? – kérdeztük Somlyai Zoltánt.

„Mint minden szállodaüzemeltetőnek, nekünk is szembe kellett néznünk a Covid-járvány és a szomszédban kirobbant háború negatív hatásával, valamint az utóbbi nyomában kialakuló energiaár-robbanással.

Mindezek tetejében, az év elején rendesen üzemelő három házunk (Alice Hotel, Andrássy Kúria & Spa, Botaniq Turai Kastély) mellett 2022-ben kellett bevezetni a piacra, illetve újrapozicionálni öt másik házat (Alpenblick Hotel, D8 Hotel, Hotel Atriodel Mar, Lifestyle Hotel Mátra, Relax Resort Hotel Kreischberg). Ráadásul utóbbiak közül kettő Ausztriában, egy Spanyolországban üzemel. Meg kellett oldanunk, hogy cégszinten tartani tudjuk a 2022-re tervezett számokat. Büszkén mondhatom, hogy ez volt egyben a legnagyobb sikerünk is, mert teljesítettük ezt az elvárást, leginkább a D8 és a Lifestyle kiemelkedő teljesítményének köszönhetően.

S ha az öt házzal járó rengeteg munka nem lett volna elég, komoly fejlesztést hajtottunk végre az Andrássy Kúriában, hiszen a meglévő 41-hez 12 új szobát, egy 120 személyes konferenciatermet és két kültéri medencét alakítottunk ki.

Legalább ilyen teher volt a budapesti Szabadság téren elhelyezkedő 50 szobás Verno House (korábban Iberostar) teljes, ötcsillagos felújítása és december közepi megnyitása. De én ezeket a sikerek közé is sorolom.

Somlyai Zoltán, a BDPST Zrt. hoteldivíziójának vezetője

Fotó: BDPST

Nagyon fontosnak tartom, hogy szállodáinkból akkor sem mentek el munkatársak, amikor a közelben, hasonló adottságú házak nyíltak.

Nagyon sokat dolgoztunk a Botaniq Turai Kastély éttermi koncepciójának megújításán. Úgy gondolom, hogy jó úton járunk, akkor is, ha még nem kaptunk Michelin-csillagot, sőt lehet, hogy még jobb is így, tovább tökéletesíthetjük azt, amit elkezdtünk.

2022 sikerei között meg kell említenem azokat a szakmai díjakat, amelyeket elnyertünk, kiemelve a Botaniq Turai Kastély ingatlanfejlesztési elismerését. Ez utóbbi a csapat sikere is, mert ez azon kevés szállodaberuházás egyike volt, ahol a tervezők az első pillanattól kezdve a szakmai stábbal együttműködve dolgoztak.Manapság persze már az is siker, ha nem kerül lakat egy házra, s mi elmondhatjuk, nemcsak hogy nem zártunk be házat, hanem még fejlesztettünk is, újat is nyitottunk. Mindennek része, hogy hosszú távú energiaszerződéseink vannak.

Azt vallom, hogy minden nehézség egyben fejlődési lehetőség is, s bízom abban, hogy a 2022. évi harcaink megedzettek minket, s megfelelő válaszokat tudunk majd adni a 2023. évi kihívásokra is.”

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)