TOP50 – Zsidai Zoltán Roy: Tavaly 40 éves lett a családi vállalkozásunk

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. március 16. 18:56

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője, a Bocuse d'Or Akadémia tagja, a Pannon Gasztronómiai Akadémia alapítója hetedszer szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és az utazási piac szereplői után most a vendéglátókat vesszük sorra – a szerk.

*

A pandémia lezárásai ez elmúlt években több százmilliós veszteséget okoztak a cégcsoportnak. 2022-ben ugyan megszűntek a korlátozások, de jött a háború és nyomában az újabb nehézségek. Ennek következtében a költségeik minden téren jelentősen emelkedtek: esetenként duplázódó élelmiszerárakkal, az energiaköltségek megsokszorozódásával, az euróalapú bérleti díjak emelkedésével, a munkaerő-toborzás nehézségeivel, a költségek és fizetések, illetve a szolgáltatói díjak emelkedésével kellett szembenézniük.

„Az alapinfláción felül extra áremelkedést szenvedtünk el a forint gyengülése miatt, hiszen számos költségünk eleve euróban merül fel vagy euróalapon kerül árazásra. 2022 első felében a háború kitörése visszavetette a nemzetközi vendégek számát. A forgalom év végére jobban alakult, de a 2019-es év hasonló időszakát nem érte el" – értékeli az elmúlt időszakot a Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője.

Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómiai Csoport ügyvezetője

Fotó: Zsidai Gasztronómiai Csoport

A helyzet kezelésére többféle intézkedést is bevezettek. Az energiahatékonyság javításával már évek óta foglalkoznak, így ezen a téren sok tartalék nem jelentkezett. Az energiaszerződéseket időben megkötötték, ami azt jelenti, hogy bár az energiaköltségeik megsokszorozódtak, sikerült elfogadható keretek között tartani a rezsit, amihez nem kevés szerencse is kellett. Emellett minden fronton törekszenek a hatékonyság növelésére, többek között kiemelt hangsúlyt helyeznek az ügymenet digitalizációjára. Ugyanakkor a nehézségek átvészeléséhez étlapszűkítésre, a készletgazdálkodás hatékonyságának növelésére, folyamatos költségelemzésre és áremelésre is szükség volt, mondja az ügyvezető.

Zsiday Zoltán Roy szerint az előremenekülés az egyik módja annak, hogy túljussanak a nehézségeken. Ezért már a tervezési szakasztól folyamatosan dolgoznak a fenntartható gazdálkodás és működés tökéletesítésén, hogy biztosítsák a hatékony energiafelhasználást, munkaerő-gazdálkodást és költséggazdálkodást. „Az utóbbi időszak már megvalósult fejlesztései és a közeljövő tervei között szerepel egyrészt a vállalatirányítási rendszerünk és a vállalatirányítási folyamatok korszerűsítése, vendégoldalról pedig a cukrászatunk fejlesztése és portfólióbővítése saját kézműves fagylalttal, amely talán a legjobb, amit valaha kóstoltam itthon és Olaszországban" – teszi hozzá a szakember.

A kétségtelen nehézségek ellenére a Zsidai Gasztronómiai Csoport lendülete és motivációja töretlen: „2022 októberében ünnepeltük családi vállalkozásunk negyvenedik évfordulóját, és tervezzük a következő negyven évet. Ebben az időtávban és ebből a perspektívából a most tapasztalható negatív nemzetközi folyamatok természetes velejárói az életnek, hasonló nehézségekkel nagyjából tízévente meg kell küzdenünk, de ez nem szegi kedvünket. A csapatunk erősebb, mint valaha, az ilyen válsághelyzetek csak erősítik bennünk és a munkatársainkban, hogy mindannyian a legjobb helyen vagyunk a tervezhető családi élet, a minőségi munka és a szakmai fejlődés szempontjából" – hangsúlyozza a cégcsoport ügyvezetője.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)