Íme a toplista, ezek most a világ legjobb éttermei

Forrás: turizmus.com

 2024. június 25. 10:36

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.

A S.Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák által támogatott ünnepélyes díjátadón a barcelonai Disfrutar a világ legjobb éttermének járó elismerés mellett a legjobb európai étterem díját is elnyerte. A második és harmadik helyet pedig a spanyol Asador Etxebarri és a francia Table by Bruno Verjus nyerte el.

A győztes étterem védjegye a modern technikák és lenyűgöző vizuális elemek használata, amelyek meglepő csavarokkal teszik izgalmasabbá a hagyományos fine dining étkezés élményét. A menüben a mediterrán identitás jelenik meg, meghintve egy csipetnyi avantgárd ízvilággal, elgondolkodtató és merész kortárs ételkölteményeket létrehozva.

Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket, de a hazai ínyenceknek nem kell feltétlenül repülőre szállniuk, hogy megtapasztalják a gasztronómiai élmények legjavát. Több szomszédos ország étterme is felkerült ugyanis a 2024-es listára: a bécsi Steirereck étterem a 22. helyen, a berlini Restaurant Tim Raue a 30. helyen, a svájci Schloss Schauenstein étterem a 47. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 48. helyen végzett.

Az 50 legjobb étterem képviselői a díjátadón

Fotó: The World's 50 Best Restaurants

A Wynn Las Vegas szállodában megrendezett eseményen több egyéni díjat is kiosztottak:

- A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Mitsuharu "Micha" Tsumura, a limai Maido séf-tulajdonosa nyerte el.

- A berlini Nobelhart & Schmutzig lett a Fenntartható Étterem díjának győztese.

- Neil Perry ausztrál séf – akinek éttermi portfóliójába többek között a legendás Rockpool Bar & Grill, a Rosetta, a Spice Temple, valamint legújabb vállalkozása, a Margaret szerepel – több mint 45 éves karriert tudhat maga mögött, amelyet most a Woodford Reserve Icon díjjal jutalmaztak. Perry vitathatatlanul hazája legbefolyásosabb séfje, a modern ausztrál és ázsiai gasztronómia mestere.

- A világ legjobb cukrászának járó elismerést a francia Nina Métayer vihette haza, aki a hagyományos süteményektől a Michelin-csillagos desszertekig képes újat alkotni, gyönyörű munkáival inspirálva a cukrászok új generációját.

- A Vicky Cheng séf nevéhez köthető hongkongi Wing étterem a 20. helyen debütált, amellyel elnyerte a legjobb új belépő díját.

- A hongkongi The Chairman a legtöbb helyezést javító étterem díját kapta, mivel az előző évihez képest 24 hellyel került előkelőbb pozícióba.  A világranglista 26. helyezettjét a 2024-es Asia's 50 Best Restaurants legjobb hongkongi éttermének választották.

- A legjobb sommelier-nek járó elismerést Pablo Rivero, a Buenos Aires-i Don Julio étterem tulajdonosa és borszakértője kapta.

Az est során megünnepelték azokat a gasztro-nagyságokat is, akiket korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat João Diamante a Rio de Janeiró-i Diamantes Na Cozinha projekt alapítója, valamint Jessica Rosval és Caroline Caporossi, a női integrációt támogató képzési programnak helyt adó Roots in Modena alapítói kapták. A világ legjobb női séfjének járó elismeréssel Janaína Torrest díjazták, a Gin Mare Vendéglátás Művészete díjat a párizsi Plénitude étterem kapta, míg a Resy Reménység díját a Los Angeles-i Kato étterem csapata vehette át.

A világ 50 legjobb étterme közé az alábbi helyek kerültek be:

Helyezés

Étterem

Elhelyezkedés

1.

Disfrutar

Barcelona

2.

Asador Etxebarri

Atxondo

3.

Table by Bruno Verjus

Párizs

4.

Diverxo

Madrid

5.

Maido

Lima

6.

Atomix

New York

7.

Quintonil

Mexikóváros

8.

Alchemist

Koppenhága

9.

Gaggan

Bangkok

10.

Don Julio

Buenos Aires

11.

Septime

Párizs

12.

Lido 84

Gardone Riviera

13.

Trèsind Studio

Dubaj

14.

Quique Dacosta

Dénia

15.

Sézanne

Tokió

16.

Kjolle

Lima

17.

Kol

London

18.

Plénitude

Párizs

19.

Reale

Castel di Sangro

20.

Wing

Hongkong

21.

Florilège

Tokió

22.

Steirereck

Bécs

23.

Sühring

Bangkok

24.

Odette

Szingapúr

25.

El Chato

Bogota

26.

The Chairman

Hongkong

27.

A Casa do Porco

Sao Paolo

28.

Elkano

Getaria

29.

Boragó

Santiago

30.

Restaurant Tim Raue

Berlin

31.

Belcanto

Lisszabon

32.

Den

Tokió

33.

Pujol

Mexikóváros

34.

Rosetta

Mexikóváros

35.

Frantzén

Stockholm

36.

The Jane

Antwerpen

37.

Oteque

Rio de Janeiro

38.

Sorn

Bangkok

39.

Piazza Duomo

Alba

40.

Le Du

Bangkok

41.

Mayta

Lima

42.

Ikoyi

London

43.

Nobelhart & Schmutzig

Berlin

44.

Mingles

Szöul

45.

Arpège

Párizs

46.

SingleThread

Healdsburg

47.

Schloss Schauenstein

Fürstenau

48.

Hiša Franko

Kobarid

49.

La Colombe

Fokváros

50.

Uliassi

Senigallia