Torkos Csütörtökön nyílt meg a Gasztroélmények Éve

Forrás: turizmus.com

 2016. február 11. 15:51

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban nyílt meg a Gasztroélmények Éve, a 11. születésnapját ünneplő Torkos Csütörtökön, február 11-én.

Kiss Imre múzeumigazgató megtiszteltetésnek tartotta a helyszínválasztást, amely a Krúdy-negyed egyik alapítójaként a gasztronómia és a kultúra otthona.

Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a 2015-ös év turisztikai rekordjait ismertette: a 10 milliót is meghaladó vendégszámot, a 27 milliós vendégéjszakát, a bázist 10%-kal meghaladó forgalmat. A vendéglátás 11%-kal növelte forgalmát, és turisztikai háttérszolgáltatásból fontos úti cél lett a gasztronómia.

Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a turizmus eredményei közül a marketingre fordítható 10 milliárdos keretet emelte ki, az Utazás kiállítás nemzetközi szintre emelését, a 90 ezer látogatót vonzó OMÉK-ot, a sikeres study tour-okat, valamint az új repülőjárat-nyitásokat.

A Torkos Csütörtök az idén nemcsak új logót kapott, hanem feltételrendszerében is történtek változások: az alkoholos italokból nem kötelező kedvezményt adnia az országos akcióhoz csatlakozott  600 étteremnek, viszont csak az a’la carte étlapot használhatják a kedvezmény alapjának. A vezérigazgató azt ígérte, a fogyasztóvédők idén szorosabbra fogják a kontrollt, hogy a szolgáltatók ne „olcsósítsák le” az akciót.

A Magyar Turizmus Zrt. egyéb rendezvényekkel is hozzájárul a gasztroévhez – márciusban tartják például a Kóstoljunk bele a tavaszba címűt, amely a piknikezéshez toboroz híveket –, valamint meglévő online felületei mellett márciusban elindítja a Gasztroélmények Éve weblapját, amely trendi, jól áttekinthető és felhasználóbarát formában segíti majd az események közötti eligazodást.

Fotón balról jobbra: Kiss Imre, Ruszinkó Ádám, Faragó Péter