További Air France járattörlések

Forrás: MTI

 2014. szeptember 17. 15:36

Az Air France pilótáinak hétfő óta tartó sztrájkja miatt szerdán a párizsi Charles de Gaulle repülőtér és Budapest között közlekedő 3 induló járatából töröltek kettőt és mindhárom érkező járatot. Csütörtökön a 3 érkező és 3 induló járatból egy sem közlekedik.

A francia pilóták többségi szakszervezete, az SNPL szeptember 15. és 22. közöttre hirdetett sztrájkot, a második legjelentősebb szakszervezet, a SPAF pedig szeptember 15. és 18. között szólít fel munkabeszüntetésre.

Az Air France vezetősége szerint a pilóták sztrájkja miatt csütörtökön is törölni kell a járatok 60 százalékát, annak ellenére, hogy a kormány a megmozdulás befejezésére kérte a francia légitársaságot.

A vezetőség szerdai bejelentése szerint a járatok 42 százaléka fog csak közlekedni csütörtökön, amely minimális javulás a szerdai helyzethez képest, amikor is a járatok 60 százalékát törölték. A ferihegyi járatinformációs rendszer szerda délutáni tájékoztatása szerint szerdán és csütörtökön mind a hat budapesti járatát törölte az Air France.
A szakszervezetekkel folyó tárgyalásokat szerdán egyik fél sem kívánta kommentálni.
Manuel Valls miniszterelnök úgy vélte, hogy a pilótasztrájk súlyos hatásossal van a cégre és Franciaország vonzerejére.

 

"Be kell fejezni ezt a sztrájkot, amely súlyos hatással van az Air France-ra, a vállalat pénzügyi helyzetére, valamint hazánk imázsára és vonzerejére" - mondta a kormányfő a France Inter közszolgálati rádióban. "Sajnálatos, hogy egyetlen csoportnak, jelen esetben a pilótáknak, sikerült az egész országban lebénítania a légiközlekedést  ... Az Air France jövője a tét, és a szociális párbeszéddel kiutat kell találni ebből a konfliktusból" - tette hozzá.

Véleménye szerint a sztrájkot a franciák sem támogatják. Valls arra kérte a pilótákat, hogy üljenek vissza a tárgyalóasztalhoz és tegyenek lépéseket a kiút érdekében.
A pilótákat az Air France fapados légitársasága, a Transavia fejlesztése aggasztja, ugyanis a nemzeti légitársaság gépeket tervez átadni a fapados cégnek, ahol a pilótákat kedvezőtlenebb szerződéssel foglalkoztatják. A szakszervezetek szeptember 22-éig tervezik folytatni a munkabeszüntetést.