Törvény a hotelek szabad árazásáról Belgiumban is

Forrás: turizmus.com

 2018. július 20. 12:52

Megtiltották az árgarancia (rate parity) intézményét az online foglalási platformok és a turisztikai szállásadók között.

A belga szövetségi parlament új jogszabályt fogadott el, amelyről a HOTREC, az európai éttermek, szállodák és kávéházak szervezete adott hírt. A szabályozást a brüsszeli, a flamand és a vallon éttermek, szállodák és kávéházak kezdeményezték, és a belga fogyasztóvédelmi szervezet, a Test Achat támogatta.

Belgium ezzel követte Ausztria, Franciaország és Olaszország példáját, míg Németországban az ilyen klauzulákat a versenyhivatal tiltotta meg. A belga szavazatokkal Európa turisztikai piacának már több mint a felén (legalábbis a vendégéjszakák száma alapján) a szállásadók szabhatják meg a feltételeket termékük árazásában.

Brüsszelben is szabad az árazás

Fotó: turizmus.com

Az online platformok által alkalmazott árgarancia megakadályozza, hogy az egyes szolgáltatók az online közvetítőtől eltérő feltételekkel kínálják szolgáltatásukat. Minthogy két online foglalási oldal uralja a növekvő európai piac 82 százalékát, az új szabályozás megszünteti a nyomást a piacra, és lehetőséget hagy a tisztességes versenyre a fogyasztók és a szolgáltatók számára.

„Az ellenőrzésnek a szállodáknál kell maradniuk saját termékeik felett. Habár ennek az elvnek kellene érvényesülnie a piacon, mind több és több szállodás vesztette el uralmát terméke felett, miközben egyre nőtt a disztribúciós partnerek ereje” – mondta Markus Luthe, a Hotrec szakmai elnöke.

„Ahogy az európai turisztikai piac megszabadul az árgaranciától, reményeink szerint a többi ország is követni fogja az osztrák, belga, francia, olasz és német példát” – tette hozzá Christian de Barrin, a Hotrec vezérigazgatója.

Korábban a magyar Gazdasági Versenyhivatalnak is volt már olyan állásfoglalása, amely szerint olyan körülményeket azonosított, amelyek arra utalhatnak, hogy az árgarancia gyakorlata korlátozhatja az árversenyt az ugyanazon szállodai szobákat kínáló utazási irodák/szállásfoglalási portálok között. Ez megnehezítheti vagy akár meg is akadályozhatja, hogy az ilyen árgaranciát nem vállaló versenytársak teret nyerjenek a piacon, hogy új versenytársak lépjenek be a piacra, valamint kihatással lehet a szálláshelyek különböző értékesítési csatornái közötti verseny lehetőségeire is.