Törzsvendégekkel ünnepelte 50. születésnapját a füredi Annabella

Forrás: turizmus.com

 2018. június 03. 21:28

1968. április 22-én fogadta első vendégeit Balatonfüreden a Hotel Annabella. Érdekes párhuzamok múlt és jelen között.

A 389 szobás szálloda nyitásakor és napjainkban is az egyik legkomolyabb probléma a munkaerőhiány. 50 évvel ezelőtt ugyanakkor izgalmas, vonzó lehetőség volt a környéken, mezőgazdasági munkából élőknek, hogy fehér ingben, elegáns munkakörben dolgozhattak. Azonban így sem volt meg a szükséges létszám, emiatt munkásszállót is építettek a szálloda közelébe, ahol 150 dolgozó lakhatott, és azóta is szálláslehetőséget biztosítanak a munkatársak részére. Ma duplájára emelt ösztöndíjjal próbálják a Danubius Hotels-hez kötni a jövő munkavállalóit.

A Hotel Annabella és a Hotel Marina szálloda összesen 200 embert foglalkoztat, ez főszezonban további 100-zal egészül ki. Ezzel a létszámmal szolgálják ki az évi 95-100 ezer vendégéjszakát (az átlag magyar 3,5-3,7 éjszakát, míg a külföldi vendég legalább egy hetet marad).

A nyitáskor elsősorban külföldiek jöttek az Annabellába pihenni, még 2007-ben is 70% volt a külföldiek aránya. Ez napjainkban kiegyenlítődött. Az április és október között nyitva tartó szálloda 75%-os kihasználtság mellett működik, a fele részben magyar vendégek 50%-a már családdal érkezik.

A szezont kitolja, hogy mára mindegyik szobát légkondicionálóval látták el, amely hűt és fűt is. Ugyanakkor a szálloda maradt 3 csillag superior besorolású, Vászolyi Judit szállodaigazgató a 4 csillagot majd a további felújításokat követően célozza meg, bár a vendégvisszajelzések alapján a szolgáltatások négycsillagos szinten vannak.

Márpedig a felújítás folyamatos, a tulajdonos a managmentnek a profit visszaforgatását engedélyezte. A hotel méretei miatt pályázaton nem tud indulni, így saját erőből oldják meg a fejlesztéseket. Miközben az Annabella 50 éves, a gyerekeket kiszolgáló programokat összefoglaló Bubbles Club 5 éve működik.

Vászolyi Judit azt mondta, egyre inkább a családos vendégekre fókuszálnak, így az animátorok kiválasztása, tréningezése kiemelt feladat. A Tagore-sétányon a dolgozók emlékfát ültettek az ötvenéves jubileum alkalmából. A ma már sok tízméteres fákat is az itt dolgozók ültették ötven évvel ezelőtt, a szálloda átadása előtti nagy rohanásban. A sietségben ki is maradt az akkori igazgató „fája”, ezt pótolták most a munkatársak. Élükön azzal a Vászolyi Judittal, akinek az édesapja a szálloda első direktora volt.

Emlékfát ültettek a dolgozók a jubileumra

Fotó: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek