Tourespaña Bécsben: új vezető, klasszikus értékek

Forrás: turizmus.com

 2015. november 03. 15:34

Szeptembertől Maria Teresa Ortiz Marin vette át a Tourespaña (Spanyol Idegenforgalmi Hivatal) bécsi irodájának vezetését Javier Rodriguez Mañastól.

Az eredetileg jogász végzettségű szakember 18 éve kezdett dolgozni az államigazgatás területén, a turisztikai minisztérium kötelékében 15 éve kamatoztatja tudását különböző beosztásokban. Dolgozott a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal New York-i, majd Sao Paulo-i képviseletének vezetőjeként, az Európai Utazási Bizottságban (ETC) a Dél-Amerikában tevékenykedő európai turisztikai hivatalokat képviselte. Ezt követően vezető beosztásokat töltött be az államigazgatás egyéb területein, a Tourespañához a közigazgatási és pénzügyminisztérium tanácsadói székéből érkezett.

A bécsi képviselet vezetőjeként Maria a teljes közép-európai piacért felel, így hozzá tartozik Ausztrián és Magyarországon kívül Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Románia és Bulgária is.

Kérdésünkre elmondta: célja nem csupán a turisták számának növelése, hanem a tartózkodási idő hosszabbítása is, emellett pedig az, hogy a látogatók – s így kiemelten a magyarok is – Spanyolországot a maga sokszínűségében és tejességében ismerjék meg, sokrétű kulturális értékeivel, nagyszerű infrastruktúrájával, változatos szálláshelyeivel.

Több légitársasággal is tárgyalásokat folytatnak további közvetlen járatok indításáról, illetve szeretnék szorosra fűzni az együttműködést a magyar tour operatorokkal is. Fontos céljuk az ország fő vonzerőinek, értékeinek kommunikálása a potenciális turisták felé. Ilyen például a minőség és a kedvező ár, a sok lehetőség és a különleges gasztronómia, a sokféle kultúra együttélése. Ebben számítanak a turisztikai partnerek együttműködésére is, mint az utaztatók, a légitársaságok és a média.

Spanyolországba 2015 augusztus végéig 47,2 millió turista érkezett, ami 4,1 százalékos bővülést jelent, ezen beleül a magyar turisták száma 43,27 százalékkal, 109 372-re emelkedett. A magyar turisták 80 százaléka leisure, 17 százalék üzleti motivációval érkezett, ugyanakkor 78 százalék egyénileg utazott, a többiek csomagban, szervezetten választották az országot.

Az eredményekben fontos szerepet játszott a két ország közötti légi összeköttetések növekedése,mely révén Madrid, Barcelona, Alicante, Tenerife és Palma de Mallorca is rendelkezik közvetlen budapesti járatokkal a Wizz Air, Ryanair, Iberia és a Vuelng légitársaságoknak köszönhetően.

Spanyolországban a magyarok által leginkább preferált desztinációk egyébként Katalónia, Andalúzia, Madrid, a Baleár-szigetek, a Kanári-szigetek és Valencia.