Tovább emelkedett a turisztikai szálláshelyek kihasználtsága Csehországban

Forrás: MTI

 2015. augusztus 08. 20:22

Majdnem tíz százalékkal emelkedett az idei második negyedévben éves szinten a csehországi szállodák, panziók és kempingek vendégeinek száma. Ez a pozitív trend már ötödik negyedéve tart.

A cseh statisztikai hivatal (CSÚ) pénteki közlése szerint a turisztikai szálláshelyeken az április-június hónapokban összesen 4,4 millió személy szállt meg, ami éves szinten 9,3 százalékos emelkedés. A külföldi és hazai turisták száma egyaránt nőtt: a hazai turistáké 10,4 százalékkal, a külföldi vendégeké 8,4 százalékkal.

"Amennyiben a második félévben is megmarad a mostani tendencia, az idén több mint 8,5 millió külföldi turista érkezhet Csehországba" - jelentette ki Karla Slechtová regionális fejlesztési miniszter.

Idegenforgalmi szakemberek értékelése szerint a külföldiek csehországi utazásait az utóbbi hónapokban nagyban segítette a korona jegybank általi meggyengítése, valamint a Csehországban megrendezett jégkorong-világbajnokság és a 21 éven aluli labdarúgók Európa-bajnoksága.

A legnagyobb számú turista Németországból érkezett, 481 ezer, ami 14,8 százalékos növekedés. A második helyen az egyesült államokbeli turisták vannak 155 ezerrel, és éves szintű 15,1 százalékos növekedéssel, míg a harmadik hely 150 ezer látogatóval a szlovák állampolgároké, akik száma 16,1 százalékkal volt magasabb, mint 2014 második negyedében.

Az orosz turisták száma a második negyedévben 34,4 százalékkal 119 ezerre esett vissza. A legnagyobb növekedést a kínai turisták érték el: a 86 ezer kínai látogató éves szinten 47 százalékos emelkedést jelent.

A legnagyobb turistaforgalommal Prága, valamint Dél-Morvaország és Dél-Csehország rendelkezik.