Tovább nőhet a Tisza-tó vendégforgalma az idén

 2014. április 03. 16:26

A Tisza-tónál 2013-ban az üzleti tervet meghaladó mértékben nőtt a vendégforgalom, és a szakemberek szerint a bővülés az idén is folytatódhat - tájékoztatta a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője az MTI-t csütörtökön.

Molnár Anita elmondta: a 68 önkormányzatot és 920 szolgáltatót magában foglaló Tisza-tavi térség Magyarország legkisebb, ám egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai célterülete.

Idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, amely szerint tavaly a Tisza-tó környéki kereskedelmi szálláshelyeken 74 000 belföldi vendég 196 000 éjszakát töltött. A belföldi vendégszám 3,5 százalékkal, míg a vendégéjszakák száma 4,4 százalékkal emelkedett.
Az igazgató elmondta: a nyári hónapokban látványosan megélénkült az érdeklődés a tározó térsége iránt. Júniusban 6 százalékkal, júliusban 14, augusztusban 11 százalékkal bővült a vendégforgalom.

 

A vendégéjszakák száma éves szinten 2,7 százalékkal nőtt, elmaradt az országosan mért 4,6 százalékos bővüléstől.     Molnár Anita jelezte: bár a belföldi vendégek tartózkodási ideje 2,8 napra csökkent, valamivel még mindig magasabb, mint a 2,6 napos országos átlag.

A Tisza-tavi régióba látogató külföldiek száma tavaly mintegy 8 százalékkal nőtt, jobbára Németországból, Romániából és Szlovákiából érkeztek. A külföldi vendégek 3,4 napot tartózkodtak a régióban, ez meghaladja a 2,7 napos országos átlagot.

Molnár Anita elmondta, hogy a kutatások alapján jelentős tartalékok vannak a Tisza-tó belföldi vendégforgalmának növelésében, a vidék ugyanis még mindig tömegek előtt ismeretlen. A Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing igazgatósága ezért 2014-es üzleti céljaként 1,5 százalékos belföldi forgalomnövekedést határozott meg, azaz a tavalyinál mintegy 4000-rel több vendégéjszakára számítanak az idén a tározó térségében.