Tovább nőtt a Fővám téri Nagycsarnok vonzereje

Forrás: turizmus.com

 2015. február 11. 16:15

A nemzetközi elismerések jól mutatják, hogy a kereskedelmi funkciók mellett a Nagycsarnokot egyre inkább turisztikai látványosságként is számon tartják. Vendégforgalma több egymást követő évben is 5%-kal növekedett.

Két éve a CNN Travel Európa legszebb piacának választotta a Fővám téri Nagycsarnokot, olyan hírességek háttérbe szorítva, mint az isztambuli Nagy Bazár, vagy a barcelonai La Boqueria. Tavaly a Guardian már Európa tíz legkiválóbb piaca – köztük a bécsi Naschmarkt, a londoni Dalston Food Market, a Berlin Village Market vagy a párizsi La Marché Raspuil – közé sorolta a budapesti Vámház körút csarnokát.

 

A Fővám téri Nagycsarnok nemcsak nemzetközileg kedvelt turisztikai célpont, Budapest Top 5 látnivalói közé sorolják az éppen 20 éve felújított műemléképületet – tudta meg az OGH Hírügynökség Kiss Leventétől a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságának (közismert nevén CSAPI) kereskedelmi igazgatóhelyettesétől. „Eddig is óriási érdeklődés volt a Zsolnay-kerámiás, impozáns kül- és belterű műemléképület, valamint a kiváló minőségű áruk miatt, a felújítás, fejlesztés mellett folyamatosan igyekszünk a csarnok vonzerejét növelni. 2014-ben például a vásárcsarnok végre az európai nagyvárosoknak megfelelő színvonalú díszvilágítást kapott a karácsonyi szezonban, a fényzuhatagban pompázó épület érezhetően nagy turisztikai vonzerőt jelentett a csarnok számára" – mondta Kiss Levente.

A CSAPI adatai szerint a Nagycsarnokban március-november közti időszakban átlagban 15-25 ezer látogató fordul meg naponta, melynek 60-65 százaléka turista. A december-február közti szezon alatt a látogatói létszám napi 8-10 ezer fő, amely jellemzően 85-95%-ban lokálpatriótákat jelent. Az elmúlt években hozzávetőleg 5%-os emelkedést tapasztaltak az intézmény üzemeltetői mindkét szezonban a látogatók számában.

A látogatottság növekedésében jelentős szerepe van az olyan rendezvényeknek is, mint a 2005-ben elindított, a világon egyedülálló kezdeményezésű nemzetiségi napok, mellyel hetente más-más ország termékeit, kulináris szokásait, jellegzetes ételeit mutatják be. Emellett 2015. május 27-29. között a világ piacainak nemzetközi találkozóját (WUWM Conference Budapest) szervezik a Nagybani piaccal közösen, amellyel a hazai piacok nemzetközi kapcsolatait is építik majd.