Tovább szigorították az Airbnb-lakások kiadását Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2024. június 28. 11:37

Júliustól limitálják a rövid távú turisztikai célú lakáskiadás lehetőségét Bécsben, a frissen életbe lépő szabályozás szerint akár 20 millió forintnak megfelelő bírság is kiszabható lesz a trükközőkre.

Az elmúlt év novemberének végén Bécs város módosította építési rendeletét, amely értelmében tovább szűkülnek a turisztikai célú rövid távú lakáskiadás feltételei.

A rendelet idén július 1-től lép életbe és értelmében éves szinten maximum 90 napig lesz megengedett a magánlakások bérbeadása a turisták részére – írja a good-deal.at blogon Kovács Balázs Bécsben élő turisztikai szakértő.Korábban ez a korlátozás csak a kiemelt lakóövezetekre vonatkozott, mostantól pedig a korlátozás a város minden kerületére és övezetére kiterjed majd.Nagyon kivételes esetben és egyéni kérvény alatt lehet felmentést kapni az időbeli korlát alól, ehhez azonban a társasház minden egyes tulajdonosának hozzájárulására is szükség lesz, ráadásul az engedélyt ebben az esetben is maximum öt évre adható ki.

Júliustól szigorodnak a rövidtávú lakáskiadás szabályai Bécsben

Fotó: 123rf.com

A jogalkotó szándéka a helyi lakosság életminőségének növelése, illetve a lakáspiacon elszaporodott visszaélések megakadályozása volt. Mostantól a szabálytalankodás akár 50 ezer eurós (közel 20 millió forintos) bírsággal lesz sújtható.

Az Inside Airbnb gyűjtése szerint Bécsben közel 12 500 lakás található meg az Airbnb-platformon, közülük a legtöbb a második és tizedik kerületben.

A magas árak és a túlszabályozottság miatt Bécs belvárosa amúgy eddig sem tartozott a leginkább érintett kerültek közé, így a július egytől életbe lépő szabályozás inkább az előbb említett és a külsőbb kerületek bérbeadói számára jelenti üzleti lehetőségeik szűkülését.