Tovább terjeszkedik a régióban az Orbis

Szerző: Horváth Ágnes - Szebeni Zsolt

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. július 19. 18:35

A varsói tőzsdén jegyzett Orbis az elkövetkező két évben nagyjából 30 szállodával kívánja bővíteni portfólióját a régióban, köztük Magyarországon is, számos meglévő házában pedig minőségi fejlesztésekbe invesztál. Interjú Gilles Clavie-vel, az Orbis elnök-vezérigazgatójával.

– A nyár elején tartották a két budapesti ibis Styles hotel ünnepélyes avatását. Elképzelhető, hogy ez a brand további terjeszkedést folytasson Magyarországon?

– Amióta tavaly átvettük az AccorHotels kelet-európai portfóliójának üzemeltetését, folyamatosan figyeljük a piacot, elemezzük a trendeket, megpróbálunk elébe menni a vendégek elvárásainak. Az ibis Styles bevezetése indokolt volt a magyar piacon, ehhez azonban fel kellett újítanunk a szóban forgó két szállodát úgy, hogy azok messzemenőkig megfeleljenek az elvárásoknak. Ennek sikerült is eleget tennünk, így bátran kijelenthetem, hogy a brand tovább fog növekedni Magyarországon.

– Az ibis Styles voltaképpen az ibis és a Mercure között helyezkedik el?

– Hadd fogalmazzak úgy, hogy az ibis Styles az az ibisnek, mint ami a Mercure a Novotelnek. Vagyis ugyanaz a kategória, de jóval kevésbé sztenderdizált formában. A szolgáltatások, a vendégeknek tett ígéretek ugyanazok, ám az ibis Styles egy másfajta szállodaélményt, egyedi dizájnt és hangulatot kínál, így mindegyik egysége más és más, azonban közös bennük a kötetlenség, a közvetlen személyzet, ami már a viselkedésükön és az egyenruhájukon – vagyis a farmer-póló összeállításon – is rögtön meglátszik.

– Egy korábbi interjújában említette, hogy a tulajdonosok számára azért is előnyös választás az ibis Styles, mert viszonylag kis ráfordítással átépíthetők a szállodák a brand elvárásainak.

– Igen, és ugyanez igaz a Mercure-re is, hiszen senkit nem kötelezünk dizájnelemek, sztenderdek betartására. Ez sokkal inkább a hozzáállásról és a vendégélményről szól. Éppen ezért, amikor új partnerekkel tárgyalunk, mindenkit igyekszünk meggyőzni e két brand előnyeiről, hiszen egy tágabb mozgásteret nyújtó megoldást kínálnak. Ez persze a független szállodákra igaz, ha egy nagyobb csoportról van szó, akkor a vegyes formát, vagyis a sztenderdizált és a rugalmas brandek kombinációját ajánljuk a kiszámíthatóság érdekében.

Gilles Clavie, az Orbis elnök-vezérigazgatója
Fotó: Dobóvári Judit

 

– Korábban az AccorHotels stratégiája részeként sorra eladta szállodáit, hogy legfontosabb tevékenységére, az üzemeltetésre koncentrálhasson. Az Orbis viszont ezzel szemben épp a saját tulajdonú szállodák számát gyarapítja az ún. buy-back program segítségével – ez lenne az új stratégia?

– Az Orbis stratégiájának megfelelően továbbra is elsősorban franchise- és menedzsmentszerződések révén szeretnénk terjeszkedni, erős helyi partnerek segítségével. Bizonyos esetekben, elsősorban kulcsfontosságú helyszíneken megfontoljuk a saját beruházás lehetőségét is, például meglévő hotelek megvásárlását vagy újak építését. Az igaz, hogy az Orbis szállodái többségének nemcsak az üzemeltetője, hanem a tulajdonosa is, de hálózatunk folyamatos és dinamikus fejlesztésének nem feltétele a saját tulajdon. A buy-back programunkkal az a célunk, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket, melyekkel tovább növelhetjük a hatékonyságot és jövedelmezőséget a bérleti szerződésekhez kötődő relatív magas költségek megszüntetésével.

– Mit ért pontosan a kulcsfontosságú helyszíneken? Magyarországon a vidéki városok is idesorolhatók vagy csak Budapest?

– Csak Budapest. Ezen helyszínek közé tartoznak még a nagyobb lengyel városok, valamint a régió fővárosai és olyan metropoliszok, ahol még nem vagyunk jelen.

– A legfrissebb pénzügyi jelentésük szerint a következő két évben 31 új szálloda nyitása várható a régióban. Lesznek köztük magyarországiak is?

– Igen, de ezekről nem árulhatok el további részleteket, az viszont szinte biztosra vehető, hogy portfóliónk ebben a régióban 30 százalékkal növekedni fog. Ma ugyanis több mint 110 hotelünk van, de mivel a hálózatba bevonni kívánt egységek száma folyamatosan változik, nem tartom kizártnak akár a 40 új szállodát sem. Ennek oka pedig az, hogy minden egyes piacon megtérülni látszik a fejlesztéseinkbe fektetett erő és energia.

Budapesten a stratégia első része a buy-back program volt, hiszen az Orbis itt rendelkezik a legnagyobb – még a varsóit is meghaladó méretű – portfólióval, bár a bevételeket tekintve nem ez áll az első helyen. Ennek egyik oka pedig épp a portfólió összetettsége, és ha megnézzük a budapesti házakat, jól látszik, hogy nagy részüket lízingeljük, és ezek a konstrukciók pénzügyileg nem éppen a legkedvezőbbek. Ezért az egyik első lépésünk a visszavásárlások kezdeményezése volt. Két szállodára már aláírtuk a tranzakciót, és vizsgáljuk a további lehetőségeket is, ezt követően pedig a hotelek fejlesztésére áldozunk.

– Mi a helyzet az új, nagy befogadóképességű budapesti kongresszusi központ melletti szállodával?

– Ha jól tudom, a kongresszusi központ építésére vonatkozó szándék már adott. Amennyiben szóba kerül, természetesen jó ötletnek tartanám ott egy szálloda üzemeltetését, amihez megvan a szakmai tapasztalatunk, ehhez azonban további információra van szükségünk. És egy ilyen létesítmény sikerre viteléhez szükség lenne továbbá egy aktív, Budapestet a külpiacokon képviselő kongresszusi irodára is. Reményeim szerint – és a kormánybiztossal folytatott megbeszélések alapján is úgy látom – erre szintén adott a szándék.

– Említette a szállodai jövedelmezőség problémáját. Ön szerint elérkezett az idő, hogy Budapesten emeljék a szobaárakat?

– Ha jól tudom, a statisztikák szerint a szállodai átlagárak visszaálltak a válság előtti szintre, ami mindenképpen jó hír, és a piac is elfogadta ezt az emelkedést. Az idei év első 3-4 hónapjában mi is komoly növekedést realizáltunk mind a foglaltság, mind az átlagárak terén, ami egyértelműen a piac magához térésére utal. Mi ezt az Orbisnál lehetőségként fogjuk fel, és számos létesítményünknél minőségi fejlesztéseket hajtunk végre, hogy növelhessük a jövedelmezőségüket. Két szállodában ez már lezajlott, és további rekonstrukciók várhatók.

– Az olimpiai pályázat második fordulójához a szállodáknak is vállalásokat kell tenniük – az Orbis részt vesz ebben?

– Teljességgel támogatjuk ezt a kezdeményezést, az olimpiai pályázat sikere az Orbison nem múlik: minden budapesti szállodánkra aláírtuk a vállalásainkat.

– Nemrég zajlott a Mercure és a Novotel éves borválogatása, ahol nem csupán hazai, hanem külföldi vendégek is részt vettek. Elképzelhető, hogy magyar borok megjelenjenek az Orbis további szállodái­ban is?

– Akár ez is megtörténhet, hiszen a kóstolók között volt a lengyelországi Winestone éttermeink bevezetéséért felelős vezető is. Ezt a brandet az Orbis három éve hozta létre Lengyelországban, és két egység már Bukarestben is működik. Nagyon várom már, hogy a koncepciót más piacokon is bevezessük, mert úgy vélem, hogy máshol is remekül működne.

– Mi a lényege ennek a koncepciónak?

– A Winestone az ízek iránti szenvedélyről szól, egy autentikus konyha kevésbé formális közegben, ahol a személyzetnek nagyon fontos szerepe van. A koncepció az egyszerűség, attraktivitás, eredetiség és megfizethetőség köré épül. A brand kifinomult, mégis minimalista berendezést, a regionális ihletésű és egészséges ételek, valamint a kiváló minőségi borok izgalmas kombinációját kínálja vendégeinek elérhető áron, mindezt személyre szabott vendégélmény keretében. A Winestone immár 14 helyszínen érhető el – 12 lengyel és 2 román szállodában –, és reményeim szerint hamarosan máshol is megjelenhet, akár Budapesten is. Ehhez már csak a helyszínt kell megtalálni, hiszen a koncepció nagy előnye, hogy bármelyik midscale márkában bevezethető.

– A Winestone helyi vagy nemzetközi borválasztékot kínál?

– Mindkettőt, a piac adottságainak függvényében. Hiszen míg Lengyelországban a kínálat egyharmada francia, kétharmada újvilági, addig Romániában a borlapon szinte csak helyi tételek szerepelnek. Ennek oka egyrészt a kiváló helyi felhozatal, másrészt pedig az, hogy ott a vendégkör zömét a belföldiek adják, akik ebből a szempontból nagyon is lokálpatrióták. Magyarország esetében egy zömében helyi borokból álló szortimentet tudnék elképzelni, kiegészítve külföldi pincészetekkel is, tekintettel a vendégkör összetételére.

Az interjú a Turizmus Panoráma július–augusztusi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!