További 150 férőhelyes kikötővel bővül a BAHART saját kikötőlánca

Forrás: turizmus.com

 2015. november 23. 15:40

Zöld utat kapott a Balatoni Hajózási Zrt. alsóörsi kikötő-beruházása, melynek eredményeként Alsóörsön épülhet meg a BAHART kikötőláncának 11. vitorláskikötője 150 új vitorláshellyel. Ezzel együtt már több mint kétezer helyet, a teljes piac harmadát tudhatja magáénak a társaság a Balatonon.

A vitorlás hajók Magyarországon alapvetően a Balatonra koncentrálódnak, ahol a kikötőhelyek száma jelenleg csupán 6 ezer körülire tehető. A vitorlások száma azonban stabilan emelkedő tendenciát mutat, a várható növekedés mintegy 2 ezer új kikötőhely lehet a következő 4-5 évben. Mindez teljes mértékben megalapozza a BAHART új kikötőépítési beruházásának időszerűségét Alsóörsön.

A Balatoni Hajózási Zrt. vitorláskikötő-lánca a Balaton körül

 

2016. október 21-én a Társaság Közgyűlése egyhangú szavazással zöld utat adott az alsóörsi kikötőépítés projekt megvalósításának. A tervezett vitorláskikötő földrajzi elhelyezkedése kedvező, hiszen a keleti, észak-keleti medence a legfrekventáltabb lokációnak tekinthető, Budapestről való megközelíthetősége miatt.

Kollár József vezérigazgató az egyhangú tulajdonosi döntést követően elmondta, hogy a BAHART ipari flottája már el is kezdte a mederkotrási munkálatokat az öbölben. Ezt követően elkezdődhet a vitorláspontonok (3 db vendégmóló és egy hullámcsillapító vendégmóló), az úszó rendszerelemek és kiszolgáló létesítmények, valamint egy 51 férőhelyes parkoló építése.

 

A beruházás eredményeként eredeti stílusjegyeinek meghagyásával megújul a személyhajó kikötő állomás épülete is. Az épületben kerülnek kialakításra a vitorlás kikötőhöz tartozó szolgáltató terek, a vizesblokk, a személyzeti terek és a kikötőmesteri iroda. A projekt részeként épülhet meg a közforgalmi kikötő új pénztárépülete is, váróteremmel és mosdókkal, köztük akadálymentesített kialakításúval is.

Alsóörs polgármestere a döntést követően elmondta, hogy nagyon örülnek a beruházás megindulásának. Abban bíznak, hogy a vitorlás szolgáltatások ilyen színvonalas bővítése tovább növeli a község ismertségét és új vendégkört is megnyer a település a segítségével.

 

A vitorláskikötő tervezetten 2016. május 1-jén nyitja meg kapuit az új bérlők és érdeklődők előtt, akiket az első évben jelentős nyitási kedvezményekkel vár a Balatoni Hajózási Zrt.

Az új vitorláshely-tulajdonosok a modern kikötőhöz kapcsolódó magas színvonalú szolgáltatások és kiszolgáló létesítmények mellett részesülhetnek a BAHART kikötőláncának bérlőit megillető túrahely használati, versenyindulási és egyéb kedvezményekben is.