Továbbra is eredményes az Orbis

Forrás: turizmus.com

 2017. július 27. 14:50

Az Orbis kiemelkedő 2016-os éve után a csoport továbbra is profitál mind a fenntartható stratégiájából, mind a régió kedvező gazdasági mutatóiból – nyilatkozta Gilles Clavie, a cég elnök-vezérigazgatója, az idei első féléves pénzügyi eredményeket elemezve.

2017 első félévében rekordmagas, 6.2%-os növekedéssel az árbevétel 160 millió euró volt, az EBITDA 23.1%-os emelkedéssel 47.6 millió eurót tett ki – írja a cég közleménye. Az Orbis 7%-os összehasonlítható alapú RevPAR növekedését főleg az átlagos szobaár növelése (4.3%) hajtotta. Ez az eredmény együttesen köszönhető a hatékony revenue menedzsmentnek és az aktív disztribúciós stratégiának, amelyet kedvező turisztikai trendek is támogattak a régióban. A vállalat 2017 első félévében a szervezeti struktúrán is változtatott és most már főleg a „marketplace” (desztináció) alapú menedzsmentre fókuszál, semmint egyedi márkákra. Ez a lépés sokkal hatékonyabb működést és a kiemelt desztinációk előtérbe helyezését teszi lehetővé.

A portfolió újrafinanszírozása és néhány budapesti szálloda visszavásárlása után az Orbis a modernizáció fázisába lépett, melynek célja a jobb teljesítmény és a magasabb megtérülés biztosítása. 2017 első felévében az Orbis 122 millió eurónyi beruházást hajtott végre  (beleértve 6 szálloda visszavásárlását is). A jelenlegi kulcsfontosságú felújítási projektek többek közt a Mercure Budapest City Center, a Mercure Budapest Buda, a Novotel Kraków City West és a Novotel Poznan Center – ez utóbbit két részre választják, egy Novotel és egy ibis szállodát alakítanak ki.
„A 2017-es első féléves kiemelkedő teljesítményünk és a következő hónapok pozitív kilátásai megjelennek a 2017-es üzemeltetési EBITDA előrejelzésünkben, ami 106-108 millió euró. Továbbra is a három stratégiai – teljesítmény, portfólió és emberek – áll a fókuszban piaci pozíciónk erősítése, valamint a gazdasági visszaesések kivédése érdekében.” – foglalta össze Gilles Clavie.