Legalább még 15 napig nem látogatható a Citadella

Forrás: MTI/TPB

 2014. május 06. 15:46

Legalább 15 napig nem lesz látogatható a Citadella, eddig tart a terület állapotának felmérése.

Továbbra sem látogatható a Citadella. Mint ismert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. rendőri segítséggel vette azt vissza használójától, és a végrehajtási eljárás miatt hétfő reggeltől senkit nem engednek a területre.

Megkeresésünkre, miszerint teljesen mindegy, hogy a Citadella körüli jogi vitában kinek van igaza, a most kialakult helyzet komoly károkat okoz Budapest turisztikai imázsának, ezért kérjük, hogy az MNV Zrt. adjon tájékoztatást: mikortól lesz ismét látogatható a Citadella, valamint, mikortól és kinek az üzemeltetésében működhetnek tovább a vendéglátó egységek, az MNV PR-menedzsere az alábbi választ adta:

„A teljes lezárás még legalább 15 napig tart. A Citadella területén jelenleg folyik a végrehajtás foganatosítása. Az MNV Zrt. a birtokbavétellel egyidejűleg megindítja a Világörökség részét képező ingatlan műszaki állapotának felülvizsgálatát. A végrehajtási cselekmények alatt és a foglalás után vagyonvédelmi okokból a Citadella területét az MNV Zrt. lezárja, az ott maradt ingóságok biztosítása érdekében ez egyébként is indokolt. A Citadella területét az MNV Zrt. csak akkor nyithatja meg a nagyközönség részére, amennyiben a vagyonvédelmi indokok már azt nem igazolják, és a műszaki felmérés is lezárult, a Citadella ingatlan műszaki állapota megfelelő, a közforgalom részére biztonsággal megnyitható. A cél a Világörökségről szóló törvényben foglalt követelményeknek mindenben megfelelő használat és egységes kezelés biztosítása. A Citadella területét a fentiek szerint addig kívánja az MNV Zrt. munkaterületnek nyilvánítani, amíg a teljes műszaki felmérésre vonatkozó eljárás le nem zárul. Addig a Citadella területére nem léphetnek be a turisták. Az MNV Zrt. mindent megtesz azért, hogy minél hamarabb újra látogathassák a turisták a Citadellát."

A Gastro-Top Kft., a Citadellán éttermeket (Citadella Folklór étterem, Citadella Panoráma étterem, Citadella Lounge terasz) üzemeltető cég eközben az alábbiak megjelentetésére kérte szerkesztőségüket:

"Kedves Partnerünk!

A Gellért-hegy teteje és a Citadella teljes területe rajtunk kívülálló okokból, bizonytalan ideig zárva tart. A nyitás várható időpontjáról ...az MNV Zrt. vezérigazgatója tud tájékoztatást adni..."

Az MNV Zrt-nél azt a tájékoztatást kaptuk, hogy minden megkeresést és kérdést az info@mnv.hu e-mail címre várnak, és megpróbálnak a sürgős ügyekre soron kívül mihamarabb választ adni.


Ahogy arról korábban beszámoltunk, az MNV hétfőn azt közölte,  azért "ragaszkodik a visszavételhez", mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek.

A jogszabály előírja, hogy a területet egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A hatósági helyszíni szemlék azonban megállapították, hogy az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás - tudatta a vagyonkezelő.
A közlemény szerint a bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de "lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre".

A Citadellán lévő reklámok és feliratok többsége elhelyezésével és látványával megbontja a világörökségi helyszín egységes megjelenését, és esetenként károsítja a várfalakat is - tették hozzá.

Közölték: az MNV idén márciusában felszólította a Citadella bérlőit, hogy április 30-áig kiürítve adják át a területet. Arról is tájékoztatta őket, hogy ha átadási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, akkor végrehajtást kezdeményez ellenük.
Jelentősen lassította a terület átvételét, hogy a kerület jegyzője 2013. november 5-én ideiglenes használati engedélyt adott a Citadella bérlőinek. Amint ez az MNV tudomására jutott, eljárást indított a XI. kerületi önkormányzat vagyonkezelői szerződésének megszüntetésére, és a kerület vagyonkezelői joga idén január 17-én meg is szűnt - írták.
A közlemény szerint "a terület konkrét vagyonkezelő felé történő átadása egyeztetés alatt van, az ezzel kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak".

A létesítmény éttermét üzemeltető cég, a Gastro-Top Kft. ügyvezetője, Magyar Istvánné ugyanakkor hétfőn törvénytelennek nevezte az eljárást. Azt mondta: 2013 októberében határozat született, amely a 2014 decemberében hatályba lépő világörökségi törvényre hivatkozva rendelkezik arról, hogy a Citadella használóinak el kell hagyniuk a területet, mert birtokba akarja venni a MNV Zrt. Magyar Istvánné szerint ez november 11-én maradéktalanul teljesült, a használók birtokba adták az MNV-nek a Citadellát, az MNV pedig vagyonkezelésbe a XI. kerületi önkormányzatnak adta tovább. Az önkormányzat ezután hasznosítási szerződést kötött a területre. Az ügyvezető szerint ennek ellenére folyik a mostani eljárás, és a novemberi végrehajtást akarják újrafoganatosítani, amire nincs magyarázat.

Akárhogyan is, az utazási irodák egybehangzó véleménye szerint, bármilyen megoldása lesz a jogi huzavonának, nagyon nehéz lesz helyreállítani azt a sérülést, amelyet Budapest turisztikai imázsának okozott a Citadella váratlan lezárása, a turisták magyarázat nélküli távol tartása.