A londoni tőzsdére megy a Wizz Air

Forrás: turizmus.com

 2015. február 04. 12:01

Újra nekifut a Wizz Air a tőzsdére lépésnek. A diszkont-légitársaság részvényeivel a londoni tőzsdén lehet majd kereskedni – jelentették be szerdán.

A Wizz Air a témában két videokonferenciás sajtótájékoztatót is tartott szerdán, egyet a nemzetközi, egyet kimondottan a magyar sajtó részére. Váradi József vezérigazgató elmondta: a mostani bejelentés egy szándéknyilatkozat, ami a következő hetekben fog realizálódni.

A korábbi, nyár elejére tervezett tőzsdei bevezetési kísérlet az emelkedő olajárak, a sorra érkező légitársasági profitfigyelmeztetések hatására nem valósult meg. A mostani nyilvános részvénykibocsátástól 150 millió eurónyi tőkeemelést várnak, de a későbbiekben másodlagos kibocsátás is várható. A tranzakciót az első negyedév végére szeretné lezárni a társaság. Arról nem közöltek részleteket, hogy pontosan milyen áron és milyen számban kezdik árulni a Wizz Air részvényeit.

A Wizz Air fő piaca, Közép-Kelet-Európa a maga 300 milliós lakosságával még rengeteg lehetőséget tartogat, a GDP növekedése meghaladja a nyugat-európai szintet, a gyengélkedő hagyományos légitársaságok pedig további lehetőségeket teremtenek. Az egy főre jutó repülések száma az elmúlt évtizedben megötszöröződött, de még mindig van hová fejlődnie a régiónak. Ehhez pedig a Wizz Air megadja azt, amire az utazóknak szükségük van: az alacsony árakat – értékelte a piacot a vezérigazgató.

A növekedési kapacitás felét a meglévő járatok sűrítése adja, mindössze 20 százalékban terveznek új repülőtereket, városokat bevonni a hálózatba, így voltaképpen 80 százalékban kiszámítható körülmények között történik a fejlődés – fogalmazott Váradi József.

A londoni tőzsde választása nem volt kérdés: itt áll rendelkezésre a megfelelő tőke – hangzott e. A légitársaságnak hitelállománya nincs, finanszírozási igénye pedig főleg az új gépek beszerzése miatt hatalmas. Korábban sale and lease back konstrukcióban finanszírozták a beszerzéseket, a tőzsde viszont új lehetőségeket hoz a Wizz Air számára.