Tragédia árnyékolta be a Sziget-rekordokat

Forrás: MTI/turizmus.com

 2015. augusztus 17. 16:43

Eddigi történetének legjobb fesztiválját zárta a 23. Sziget fesztivál. Megdőlt a napi és heti rekord is: összesen 441 ezer látogató volt az egy hét alatt. A zárást azonban egy halálos baleset árnyékolta be.

Több órával a fesztivál zárása után, hétfőn fél tizenkettő körül egy letört faág okozott halálos balesetet a Hajógyári-szigeten. Az éjszakai esőzés okán a III. kerülethez közeli galériaerdő egyik fájának ága a nagy súlyú víz miatt szakadhatott le, s esett egy alatta lévő sátrazóra. A baleset egy figyelmeztető táblákkal tiltott, kempingezésre nem alkalmas, a fesztivál területén kívüli, elzárt, de alapvetően is nehezen megközelíthető helyen, az ártéren történt. A fesztivál orvoscsoportja azonnal a helyszínre sietett és megkezdte az újraélesztést, de sajnos nem tudtak már segíteni a súlyosan sérült német fiatalemberen – közölte hétfőn a Sziget sajtóirodája.

A szervezők záróközleményükben ugyanakkor számos rekordról is beszámoltak. Három teltházas nappal, óriási érdeklődés mellett zajlott az idei Sziget, ami végül 441 ezer fős látogatócsúcsot hozott.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Az idei fesztivál látogatói 95 országból érkeztek, köztük az Aland-szigetekről, Botswanából, Equadorból, a Kajmán-szigetekről és Guadalupe-ből is. A legfiatalabb szigetlakó, egy nyolc hónapos német csecsemő a szüleivel érkezett a Sziget családi kempingjébe és volt egy 86 éves magyar bácsika, egy egykori motorversenyző, aki az unokájával jött „csak úgy körbenézni". Legtöbben Hollandiából érkeztek, majd Anglia és Franciaország következik a sorban, de az első tízbe Ausztrália is befért, ahonnan több mint ezren jöttek.

„A mínusz egyedik napi Robbie Williams-koncert költségei emelkedtek, így 4,7 milliárd forintra duzzadt a fesztivál költségvetése, ennek ellenére úgy számolunk, hogy a látogatócsúccsal nyereséges lett az idei Sziget. Szerencsére a zamárdi Balaton Sound és a soproni VOLT fesztivál is jól sikerült, így jó szezont zárt a Sziget Kft." – fejtette ki az MTI-nek Gerendai Károly főszervező.

Kitért arra, hogy a fesztivál látogatószámának növekedése  már csak úgy képzelhető el, ha kicsit kiegyenlítettebb lesz a látogatottság és minden nap teltház közeli állapotot sikerül kialakítani, miután ebben idén azért voltak jelentős ingadozások. „Ettől eltekintve a Szigetet már belaktuk, a napi 90 ezer főn nem tudunk növelni, nincs hová tenni újabb programhelyszínt vagy sátorozóhelyet. A szolgáltatásokat, a programokat persze mindig lehet még színvonalasabbá tenni" – tette hozzá.

 

A Sziget-lakók a szórakozás mellett jótékonykodhattak is a nálunk tartózkodó menekültek és bevándorlók javára. A migránsok itthoni átmeneti életkörülményeik javítása érdekében a szervezők kérték a látogatókat, adják le már nem használt kempingfelszereléseiket. A kiköltözés napján többszáz sátor, kempingszék, matrac, hálózsák és pokróc gyűlt össze, amit a szigetesek eljuttatnak a rászorulóknak.

A Sziget fesztiválra a Magyar Turizmus Zrt. ismét nemzetközi újságíró-tanulmányutat szervezett. A csapat tagjait pénteken köszöntötte az MT Zrt. 200 négyzetméteres standján Glázer Tamás turisztikai vezérigazgató-helyettes, Kádár Tamás, a Sziget Iroda ügyvezetője és Langer Katalin, az MT Zrt. nemzetközi és kongresszusi igazgatója.

Az újságírók a helyszínen kipróbálhatták a Rézangyal Pálinkaház számos termékét Borbáth Gabriella pálinkasommelier segítségével, és tesztelhették „magyartudásukat" a mini szabadulószobában is.