Transzatlanti útvonalakon erősít az Aer Lingus

Forrás: turizmus.com

 2014. november 06. 15:06

Hosszú távú járatstratégiájában erősít a magyar piacon most 10. évfordulóját ünneplő Aer Lingus. Az ír fuvarozó egyedülálló ajánlatának köszönhetően az utasok már Dublinban áteshetnek az USA bevándorlási hivatalának ellenőrzésén, így érkezéskor egyenesen csomagjukért mehetnek.

A válságból megerősödve jött ki az Aer Lingus, idei pénzügyi mutatói már optimizmusra adnak okot. A3. negyedévben profitja 19 százalékkal 112 millió fontra nőtt, a bevételei 13,9 százalékkal emelkedtek (ám a hosszút távú járatokon a bővülés mértéke elérte a 34 százalékot), miközben költségei 12,6 százalékkal nőttek, így év végére a tavalyinál 61 millióval magasabb profittal számolnak.

Kevin Dowling, Írország budapesti nagykövete szerint a 10 éves kapcsolat kimondottan gyümölcsöző, mind a gazdaság, mind a turizmus szempontjából. Hazájában 12 ezer fős magyar kolónia él, de az írek körében is igen népszerű Budapest, amiből az Aer Lingus sokat profitál, hiszen gépei csaknem folyamatosan telt házzal üzemelnek.

 

Az 1936-ban Dublin-Bristol járattal debütált Aer Lingus ma már 50 gépes flottával 3 bázisrepülőteréről – Dublin, Cork és Shannon – 92 városba repül, az európai útvonalhálózat mellett igen jelentős transzatlanti forgalma, amelynek sikeréhez jelentősen hozzájárult a dublini 2-es terminál fejlesztése.

Az elmúlt 10 év során 700 ezer utas fordult meg a Dublin-Budapest útvonalon – mondta John Keogh, a légitársaság európai kereskedelmi igazgatója. A mostani menetrendben hetente ötször elérhető Dublin az üzleti és a szabadidős utazók körében egyaránt kedvelt célállomás, egyúttal Írország kapuja, ahol kiváló zene, kultúra, sörök és barátságos emberek várják a látogatókat. És egyre népszerűbb a Wild Atlantic Way, vagyis az ország nyugati partjai mentén végigvezető 250 kilométeres út is.

A hosszú távú járatstratégiában fontos szerepe van New Yorknak és Bostonnak, ahonnan további 70 célállomás érhető el partnereik segítségével. Az észak-amerikai kínálat ráadásul folyamatosan bővül, így jövő nyártól heti 4 járat közlekedik Washingtonba, San Franciscoba a jelenlegi heti ötöt napi összeköttetés váltja fel, elindul a napi 3. járat New Yorkba, 20 százalékkal nő a Shannon-Boston járat kapacitása és Orlandóba heti négyszer mennek a gépek. Így az Aer Lingus segítéségével a dublini repülőtér jelenleg a kontinens 7. legnagyobb kapuja Észak-Amerika felé.

 

Ám nem csupán az elérhető célállomások száma, hanem a szolgáltatások is bővülnek: Európában egyedülálló módon az Aer Lingus utasai már a dublini repülőtéren áteshetnek az amerikai bevándorlási hivatal határellenőrzésén, így érkezéskor egyenesen a csomagszalagokhoz mehetnek a repülőtéren.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója is gratulált a 10 éves évfordulóhoz a repülőtérrel kiváló kapcsolatban álló légitársaságnak, amely izgalmas fejlesztésekkel sikerrel versenyez ír riválisával.

 

Képünkön: az Aer Lingus retro-festésű gépe november 7-én a Budapest Airporton.