Trendek és számok a budapesti régióülésen

Forrás: turizmus.com

 2018. február 07. 15:55

A szerdán megnyílt Sirha Budapest kiállítás adott otthont a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége budapesti régióülésének.

Ez volt az első a tavaszi régióülések sorában. Kollin Gergely régióvezető, illetve Fáska Gábor és Márics József régióvezető-helyettesek ezúttal is tartalmas programot állítottak össze.

A régió szállodáinak tavalyi eredményeit Flesch Tamás, az MSZÉSZ alelnöke elemezte, kitérve az országos átlagra és régiós versenytársainkra is. Mint kiemelte, 2017 az 1-11. havi adatok alapján kifejezetten jó évnek mondható, az átlagos foglaltság 75% körül alakult (+3,6%), a belföldi vendégéjszakák száma 5,6, a külföldieké 7,3%-kal nőtt, az átlagos szobaár 13,3%-kal, a RevPar 19,1%-kal haladta meg az előző évi szintet.

Flesch Tamás: a RevPar dinamika nálunk a legerősebb

Fotó: turizmus.com

Tavaly a nyári hónapokban először előztük meg régiós versenytársainkat, a RevPar dinamikája pedig egyértelműen nálunk volt a legerősebb. Jól alakultak a főbb küldőországok számai is. A TOP 3 piac továbbra is Nagy-Britannia, Németország és az USA, utóbbi kettő esetében pedig a növekedés is kiemelkedő, 9,7% és 11,8%. Nagyon szépen teljesített Oroszország és Kína is +22,4 és +19,2%-kal.

Az összejövetel azonban nemcsak a statisztikák megismeréséről szólt, sőt, elsősorban az aktualitások, innovációk megismerésének szentelték. Az aktuális ügyekről, mint az ÁFA, az adatvédelmi előírások vagy a package irányelv hotelekre vonatkozó passzusairól Flesch Tamás adott tájékoztatást, az adóügyekről Antalóczy Györgyné önállóan is élvezetes perceket szolgáltatott a jelenlévőknek.

Újabb információk jöttek...

Fotó: turizmus.com

Az innovációk között szerepet kaptak az okos fizetési megoldások Kovács Máté, az OTP senior sales managerének tolmácsolásában, a Big Datában rejlő vendégszerző és bevételnövelő lehetőségekbe Pfeffermann Gábor, az Ibis Budapest City igazgatója adott érdekes betekintést.

A helyszínre és az épp zajló Sirha Budapest 2018 kiállításra való tekintettel az F&B trendek álltak az ülés középpontjában, amelyre Márics József MBCC igazgató segített több szemszögből ránézni. Azon túl, hogy beszámolt az Accornál tapasztalt vendégigényekről és a vállalat ezekre adott válaszairól, valamint a fejlesztésekről, a témához kapcsolódóan a vállalat Hong Kong-i és manchesteri kollégáit is bevonta a beszélgetésbe. Kollin Gergely moderálásával a szakemberek kifejtették az adott piac jellemző trendjeit, sajátosságait.

Végezetül egy kifejezetten izgalmas előadásban elemezte a három versenytárs, Bécs, Budapest és Prága turistaforgalmát Kádár Bálint építész, urbanista. A Filckr adatai alapján modellezte a városok gyalogosforgalmát, ez alapján feltárta az egyes városok térhasználatát, előnyeit, hátrányait, problémáit.

A budapesti régió szakemberei

Fotó: turizmus.com

Az elemzés alapján pedig megoldási javaslatokat is tud adni. Mint hangsúlyozta, hihetetlenül fontos, hova terveznek a városok attrakciófejesztést vagy közterület-felújítást, szállodai beruházásokat, rövid időn belül fenntarthatatlanná válhat ugyanis egy város turizmusa, de okos tervezéssel az ellenkezője is gyorsan jelentkezik és tetten érhető. Éppen ezért volna fontos az Airbnb-s szálláshelyek nyilvántartása és szabályozása is.

A régióülés a szokott módon, hangulatos networkinggel zárult.

Kapcsolódó cikkek