Ahol harangszóra kóstoltatnak – pezsgőbár nyílt a bazilika szomszédságában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 17. 09:12

Csütörtökön este ünnepélyes körülmények között, hivatalosan is megnyílt Budapest belvárosában a Sophisto Champagne Bár, amely az egyre trendibb pezsgőkultúra szolgálatába állt.

„Egy győzelem után megérdemli, egy vereség után szüksége van rá" – a pezsgős mondást Bonaparte Napóleonnak tulajdonítják, aki közismerten nagy szerelmese volt a buborékozó italnak. Vagyis bármi lehet ok a nap bármelyik szakában egy jó pohár pezsgő elfogyasztásának, és a látottak alapján ezt vallják a Szent István-bazilika szomszédságában kialakított Sophisto Champagne Bar tulajdonosa és alkalmazottai.

„Egy trendre ráülve ékszerdobozt akartam a belvárosban, és nyugodtan állíthatom, hogy ez az első igazi pezsgőbár itt" – magyarázta lapunknak Perényi Zoltán tulajdonos, akinek alapelve a Sophistónál, hogy legalább húszféle, olcsóbb vagy drágább pezsgő mindig szerepeljen a kínálatban. Nem titkolta, sok helyiséget nézett meg a belvárosban, és amelyikre a választása esett, nehéz volt megszerezni, de végül sikerült.

Az italkínálathoz mérten a belső dizájn, berendezés is kiemelten színvonalas és eredeti, hisz elismert iparművészeti műhelyekben, sztártervezőkkel készült. A lámpákat például Görömbei Luca tervezte, de nevéhez fűződnek a degusztációs menü edényei is.

A bútorzat is a pezsgő színeit és a buborékokat idézi

Fotó: Sophisto Champagne Bar

És ha már a bazilika szomszédságában várják a vendégeket, Perényi fontosnak tartotta elmondani, hogy harangszóra kóstolókat tartanak. Úgy véli, egy színházi est alkalmával érdemes az előadást megelőzően inni egy pezsgőt náluk, majd utána visszatérni vacsorázni, hiszen a változatos, ízletes brunchfogások mellett főként halas, vagy tengeri alapanyagokból kreált ételek mellé kortyolgatható egy kiváló buborékos nedű vagy valamelyik innovatív, művészi szintre emelten tálalt fancy koktél. Amelyek közül, megtapasztalva, talán a legizgalmasabb a többek között szarvasgombát és dél-afrikai gint is tartalmazó Sophie. Mondjuk egy tonhalas macaron társaságában.

Az ünnepélyes megnyitó során Fóti Gyula sommelier tartott érdekes, színes ismertetőket a pezsgőkről és azok apró titkairól úgy is, hogy mindenkihez beszélt, vagy odalépett az asztalokhoz, és érdeklődött, melyik ital miként ízlett, és aztán a válaszokat megtoldotta egy apró történettel, információval.

Fóti Gyula, a pezsgőbár sommelier-je

Fotó: Sophisto Champagne Bar

Természetesen a teljes „pincét" képtelenség volt egyetlen este végigtesztelni mi egy nyolcsoros pezsgő- és menükínálatba kóstolhattunk bele, amelyben szerepelt például egy Crémant de Bourgogne pezsgő, koktélok, a nem éppen pezsgőgyártó nagyhatalomként ismert Németországból egy Lucashof vagy a kicsi francia Ayala pince itala. A cégpolitikához tartozik, hogy a vintage vagy millésime (egyetlen évjáratból származó) champagne-ok mellett kisebb magyar pincék termékei is az itallapra kerültek.

Hogy a pezsgő az italok királya lenne, még eldöntetlen vita, viszont neveztek el pezsgőt Churchillről és Charles de Gaulle-ról is, akiknél a legbiztonságosabban zárt szeszes ital előkelő helyet foglalt el a hétköznapokban.

Bármi lehet ok a nap bármelyik szakában egy jó pohár pezsgő elfogyasztásának

Fotó: Sophisto Champagne Bar

S mivel az est során gyakran elhangzott Napóleon neve, a fénypont nem lehetett más, mint egy „sabrage", amelynek során a bátor vállalkozó – jelen esetben egy hölgy – a méretes konyhakést határozottan, gyorsan végighúzva a palack nyakán, lecsapta a dugót az üveg nyakával együtt. Természetesen kint a bár előtt, megfelelő biztonsági szabályok betartásával. Anno, a császár katonái ezt másképp végezték, a hagyomány viszont tőlük ered, amikor pezsgővel ünnepelték a győzelmeiket. Vagy a vereségüket, hisz akkor még nagyobb szükségük volt rá, ezért remek választás bármilyen helyzetben egy pohár pezsgő.