Jó évkezdés a hazai szállodaiparban a Trendriport szerint

Forrás: turizmus.com

 2016. március 24. 13:26

Jól kezdte a 2016. évet a magyarországi szállodaipar. Szerény mértékben, de emelkedett a REVPAR mutató, javult a hotelek kihasználtsága, bár az átlag szobaár kissé elmaradt a 2015. januáritól.

A jó eredményekben a belföldi vendégéjszakák számának 6,8%-os növekedése volt a döntő, amelyek meghaladták a külföldi 4,9%-os emelkedését. A belföldi kereslet erősödése a tovább javuló vásárlási kedvnek, a Szép-kártya kirobbanó, 18,9%-os bővülő felhasználásának, jelentős mértékben a főleg vidéki szállodák kedvezményes akcióinak, a kedvező időjárásnak és az olcsó üzemanyagárnak tulajdonítható.

A külföldi vendégszám-növekedésében januárban a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket. A fővároson kívüli hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 11,1%-kal, Budapesten csak 2,1%-kal nőtt.

Az európai unióból 5,5 %-kal, az európai országokból 3,3%-kal, Ázsiából 23,5%-kal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma. Utóbbiban nagy szerepe volt annak, hogy Kínából 176,2%, Dél-Koreából 27%, Izraelből 8,4% volt a növekedés.

Folytatódott viszont az orosz piac másfél év óta tartó leépülése. Januárban 15,3% volt az orosz vendégéjszakák számának csökkenése. Ugyanakkor – az orosz–ukrán konfliktus folytatódása ellenére – januárban az ukrán szállodai vendégéjszakák száma 23%-kal nőtt.

Hagyományosan legnagyobb piacunkról, Németországból is folytatódott az elmúlt években tapasztalt negatív tendencia. A vendégéjszakák száma az idei év első hónapjában 8,7%-kal lett kevesebb.

A Trendriport teljes anyaga ITT érhető el.