Tréning a követségi szakácsoknak

Forrás: Vendéglátás

 2016. augusztus 31. 17:54

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Konyha magazin együttműködésében idén immár negyedszer zajlik a hazánk külföldi nagykövetségein és konzulátusain dolgozó szakácsok továbbképzése a METRO Gasztroakadémiáján - írja a vendeglatasmagazin.hu

Az augusztus 29.- szeptember 2. között tartott ötnapos tréningen elismert hazai séfek mutatják be a legújabb technológiákat, a legjobb magyar alapanyagokat, és az elkészült ételekhez borokat is ajánlanak, a minisztérium válogatásában szereplő tételekből.

 

A gasztronómia és a borkultúra felbecsülhetetlen értéket képvisel a nemzetközi kapcsolataink ápolásában is – a terített asztal fontossága közismert a diplomáciában. Ezt felismerve hozta létre a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Magyar Konyha Kiadóval együttműködésben 2011-ben az évente megrendezett tréninget, amelyen az ország külképviseletein dolgozó szakácsok vesznek részt – most éppen a párizsi, brüsszeli, madridi, londoni, berlini, prágai, varsói és helsinki képviseleteken dolgozók.

A képzést bemutató sajtótájékoztatón Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kiemelte, hogy bár a magyar szakácsművészet egyre inkább a nemzetközi média és gasztroturizmus figyelmének központjába kerül, nagyon fontos, hogy „a magyar konyha ne csak itthon legyen világhírű", hanem hazánkon kívül is minél többen megismerjék ízeinket, alapanyagainkat és borkultúránkat. „A továbbképzés azért is fontos, mert egy külgazdasági vagy diplomáciai eseményen a gasztronómián keresztül is ízelítőt tudunk adni Magyarország kultúrájából" – hangsúlyozta. És az is kiderült, hogy a minisztérium nem csupán a szakácsokat képzi, tavaly már bortréninget is tartottak a misszióvezetőknek.

Az egyhetes tréninget a METRO Gasztroakadémia látványkonyháján, az utolsó napot pedig az etyeki Rókusfalvy Birtokon tartják. A séf-szakemberek munkáját a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor- és gasztronómiai szaktanácsadója egészíti ki: Gál Helga a minisztérium 2016-os borválogatását életteli, a szakácsokat szakmai eszmecserére, vitára buzdító bor-étel párosításokon keresztül mutatja be.

 

A tréning során Bíró Lajos (Bock Bisztró) és executive séfje, Varju Viktor főzelékeknek szentelt első napját Ruprecht László (Stílusos Vidéki Éttermiség) újragondolt magyar menüsorai követték.

Még több érdekesség a Vendéglátás Magazin oldalán ITT.