TRIBE – egy fiatal hotelmárka győzelmi menetelése

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. március 27. 07:28

Alig néhány év alatt az Accor egyik legdinamikusabban bővülő márkájává lépett elő a TRIBE, amely tavaly decemberben Budapesten nyitotta meg első kelet-európai egységét.

A budapesti szállodanyitás időpontja nem volt éppen ideális...

Valóban nem a legszerencsésebb időszak az év legvége és az év eleje, ugyanakkor az üzemelés során óhatatlanul előforduló gyermekbetegségeket így könnyebb volt kezelni. A „bejáratás" után most már készen állunk a vendégek rohamára.

Mikortól várható a vendégforgalom élénkülése?

Úgy gondolom, hogy április–májustól mind a corporate, mind a szabadidős forgalom jelentősen erősödni fog. Biztos vagyok a szálloda sikerében, mivel a termék vonzó, a lokáció pedig kiváló: a szomszédunkban üzemel két stadion, metróval 12 perc a belváros, és a reptér is kiválóan megközelíthető tőlünk. Abban is biztos vagyok, hogy a hálózat bővülésével párhuzamosan – és a növekedés üteme fantasztikus – egyre ismertebbé válik a márka, és akkor még többen fogják keresni.

A közeljövőben több TRIBE is nyílik fontosabb európai városokban, így például Párizsban, Düsseldorfban és Manchesterben. Ezenfelül aláírt szerződéssel rendelkezünk 25 további szállodára, több mint 60 ingatlan esetében pedig még folynak a tárgyalások.

A termék szuperklassz, csak körül kell nézni: a dizájn vonzó, a bútorok kiváló minőségű, egyedi darabok, a szobák minden szükséges kényelmi szolgáltatással felszereltek, az árak pedig igazán versenyképesek. Ahogy a jelmondatunk is szól: mindent megadunk, amire a vendégnek szüksége lehet, de semmi olyat nem kínálunk, ami fölösleges.

Pauline Oster, az Accor TRIBE márkáért felelős európai és észak-afrikai elnökhelyettese

Fotó: Accor

Hogyan esett a választás Budapestre?

Először is, Budapest komoly nemzetközi turizmussal rendelkezik, másrészt az Accor további márkái már jól ismertek a helyi piacon. A TRIBE egy új életstílust, hangulatot hoz a meglévő hálózatba, mivel ez az első egységünk Kelet-Európában, így regionális láthatóságot biztosít a márkának.

Mitől különleges a TRIBE márka?

A TRIBE szállodákban a dizájn kiemelt fontosságú. Kiváló minőségű termékeket, egyedi, szemet gyönyörködtető ikonikus darabokat vegyítünk hétköznapi tárgyakkal, hogy igazán otthonosan érezze nálunk magát a vendég. Ha itt körülnéz a polcokon, lát olyan dolgokat, amelyeket a nappalijában is megtalálhatna, ugyanakkor olyan különlegességek is akadnak, amelyek lakberendezési újságba kívánkoznak. A 17-20 négyzetméter alapterületű szobákban ugyanerre törekedtünk: kényelem, csak magas minőségű termékekkel.

Ugyanakkor mivel a TRIBE egy ún. nemzetközi lifestyle brand, ezért a dizájn és az étkezés tekintetében aktuális nemzetközi trendeket is idehoztunk Budapestre. Az egységes vendégélmény garanciái a megfelelő munkatársak. Ahogy ön is láthatja, a kollégák kedvesek, barátságosak, de semmit nem visznek túlzásba. Magas színvonalú, autentikus, nemzetközi lifestyle-élményt nyújtunk a munkatársakon keresztül is. Folyamatosan monitorozzuk a hotel teljesítményét, és az eddigi adatok biztatóak: december 15-e óta vagyunk nyitva, és a szálloda átlagos értékelése 91,2 pont, miközben a márka minimum elvárása 85 pont.

A TRIBE szállodákban a dizájn kiemelt fontosságú

Fotó: Accor

A dizájn meghatározó eleme a TRIBE hoteleknek. Miben nyilvánul meg ez a budapesti szállodában?

A TRIBE szállodákban minden az okos dizájn körül forog. Minden egyes szállodának egyedi a dizájnja, de az alap mindenhol közös, a „mix-and-match" elve, ahogy a legelső TRIBE esetében is volt az ausztráliai Perth-ben. Ami közös a TRIBE szállodákban: a vendég egy társadalmi találkozóhelyre lép be, ami egyszerre lobby, étkezőhely, coworking iroda, középpontjában a kávézó/koktélbár. Fantasztikus reggelivel, friss pékáruval várjuk a vendégeket, akiknek a nap 24 órájában rendelkezésükre áll egy szendvicssarok is. A TRIBE Budapest Table étterme a kaliforniai konyha által inspirált fogásokat kínál. Ezenfelül edzőterem, öt, természetes megvilágítású rendezvényterem és egy kétszáz férőhelyes konferenciaterem is kiegészíti a kínálatot.

A budapesti TRIBE lobbija: a vendég egy társadalmi találkozóhelyre lép be, ami egyszerre lobby, étkezőhely, coworking iroda, középpontjában a kávézó/koktélbár

Fotó: Accor

Üzleti vagy szabadidős vendégekre számítanak inkább?

Többféle piaci szegmens megjelent már nálunk. Mivel a közvetlen szomszédságunkban számos céges iroda van, egyre többen jönnek át hozzánk ebédelni, esetleg kibérlik a rendezvénytermeinket, aztán a külföldi munkatársaik, partnereik számára szobát foglalnak nálunk. A stadionokban rendezett események miatt pedig a TRIBE ideális választás a szabadidős turisták számára is. Már az első légitársasági csapat is megjelent nálunk, és várhatóan hosszú távú szerződést is kötünk majd velük. A hotel elhelyezkedése számukra is ideális, mivel a dugókat elkerülve tudnak kijutni tőlünk a repülőtérre. A légitársasági dolgozók ráadásul elmondják a tapasztalataikat a kollégáiknak, így gyorsan terjed a hotel híre, ez pedig a legjobb reklám nekünk.

Mivel ez a szálloda egy dual-branded ingatlan, a TRIBE és az ibis márkák egyidejű jelenléte révén különböző vendégcsoportokat és szegmenseket tudunk kiszolgálni. Az ibis globális piacvezető az economy szegmensben, és nagyon jól ismert nemzetközi szinten. A TRIBE pedig egy fiatalos, trendi, ugyanakkor kifinomult új márka. A TRIBE magas minőségű és okos dizájnt kínál olyan luxuskiegészítőkkel, mint a Kevin.Murphy bekészítések vagy a legmagasabb színvonalú ágyneműfélék. Ugyanakkor azokra a dolgokra fókuszálunk, amelyek valóban számítanak, és semmi olyat nem kínálunk, amire igazából nincs a vendégeknek szüksége. Így megfizethető áron nyújtunk színvonalas szolgáltatásokat a midscale szegmensben.

A hotel legfelső szintjén lesz egy skybar. Mikorra várható a megnyitása?

A májusban megnyíló Cloud IX skybar fantasztikus hely lesz, több mint kétszáz négyzetméteres területen különleges koktélokat, hideg és meleg ételeket kínálunk majd. A hatalmas üvegfelületek mögött kitárul az egész város. A bár elnevezése egyrészt az égboltra utal, másrészt a „to be on cloud nine" kifejezés rendkívüli boldogságot jelent. Tökéletes név egy olyan helynek, ahol a csillagok között szórakozhatunk. Ez egy lenyűgöző hely lesz akár egy munka utáni koktélozáshoz vagy egy vállalati rendezvényhez. Ráadásul ez lesz az első TRIBE skybar Európában. A márka ismertsége és elismertsége szempontjából is nagyon fontos egy-egy ilyen rendkívüli és különleges helyszín.

Nemzetközi sikertörténet

2024 januárjában tizenkét TRIBE szálloda működött Európában. Az utóbbi hónapok során a budapesti egység mellett Lyonban, Milano Malpensán és Baden-Badenben nyílt szálloda. 2024-ben négy új TRIBE szállodát adnak át Európában, egyebek között Clichyben, Düsseldorfban és Manchesterben, a repülőtéren. 2026-ig huszonöt új egység átadása várható, a tervek szerint 2028-ra a hálózat száz szállodából áll majd. A fejlesztések elsősorban a legfontosabb metropoliszokat és nagyvárosokat érintik.

Milyen szakmai háttérrel lett a TRIBE márka európai elnökhelyettese?

Világéletemben a szállodaiparban akartam dolgozni. Háromévesen már azt mondtam a szüleimnek, hogy szállodás szeretnék lenni. Strasbourgban, Kelet-Franciaországban nőttem fel, és sokat utaztunk a családdal. Emlékszem, hogy amikor megszálltunk egy szállodában, mindig úgy éreztem, mintha egy álmom válna valóra. Akkoriban, harminc-negyven évvel ezelőtt a szállodaipar nem volt egy divatos szakterület, így a szüleim nem is voltak különösebben elragadtatva a terveimtől, ezért az egyetemen nem szállodamenedzsmentet tanultam. Az egyetem után két évre Hollandiába költöztem, és a francia nagykövetségen dolgoztam. Ezután visszaköltöztem Párizsba, és egy multicégnél helyezkedtem el. Tudtam, hogy nem ezt akarom csinálni egész életemben, és akkor jött egy megkeresés az Accortól, hogy építsek fel egy új szállodai márkát, az all seasonst, amiből később az ibis Styles lett.

Akkoriban az all seasons egy kis ausztrál márka volt, amelyet át kellett alakítanom, hogy divatos márkává váljon Európában. Most, tizenhat évvel később én vagyok a TRIBE márka vezetője Patrick Mendesnek, az Accor európai és észak-afrikai vezérigazgatójának köszönhetően, és újra az a feladatom, hogy ezt a szintén ausztrál márkát továbbfejlesszem és finomhangoljam. Ez egy nagyszerű munka, hiszen nincs két egyforma nap, sosem unatkozom. Ez egy álommunka számomra, és borzasztóan boldog vagyok, hogy ezt csinálhatom. Persze könnyű úgy dolgozni, hogy minden percét élvezem.