Rekordszámú hamis értékelést törölt tavaly a Tripadvisor

Forrás: turizmus.com

 2024. április 11. 13:46

A Tripadvisornál tavaly a szállodákról, éttermekről és egyéb turisztikai szolgáltatásokról szóló értékelések több mint hat százaléka bizonyult hamisnak.

A Tripadvisor tavaly rekordszámú, mintegy kétmillió hamisnak minősített értékelést törölt az oldaláról. Az utazási tanácsadó platform saját közlése szerint 2023-ban 31 millió értékelés érkezett be a vállalathoz, ennek 6,3 százaléka bizonyult hamisnak, ami több mint 50 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A cég tavaly közzétett átláthatósági jelentése szerint 2022-ben a mintegy 30 millió értékelés körülbelül 4 százalékát találták hamisnak.

A Tripadvisor gyűjtőfogalomként használja a „hamis” szót, az ilyen értékelések magukban foglalják a félrevezető és az elfogult hozzászólásokat is. Ide tartoznak az adott vállalkozás alkalmazottainak, tulajdonosainak és ezek családtagjainak pozitív értékelései, a fizetett értékelések, a versenytársak által közzétett negatív értékelések, valamint a fogyasztók által közzétett tisztességtelen értékelések.

A Tripadvisor szerint nő az ún. ösztönzött értékelések száma

Fotó: 123rf.com

A Tripadvisor az elmúlt években jelentős növekedést tapasztalt az általa ösztönzöttnek nevezett értékelések számában. Az ilyen értékelések az összes törölt értékelés 22 százalékát tették ki.

A Tripadvisor már akkor is törli az értékeléseket, ha pl. a szálloda csak egy apró ajándékot, például süteményt ígért érte a vendégnek cserébe, vagy például a szálloda szabadnapot ad azoknak a dolgozóknak, akikről kedvezően nyilatkoznak egy értékelésben, ezek ugyanis elfogult és megbízhatatlan véleményekhez vezetnek.

A platformon egyébként az ösztönzéssel összefüggő visszaélések több mint felét szállodák követték el tavaly.

A Tripadvisor eltávolítja az értékeléseket, és erről tájékoztatja az adott vállalkozás tulajdonosát, ha ösztönzéssel kapcsolatos visszaélést fedez fel. Az intézkedések általában azt eredményezik, hogy az adott vállalkozás megszünteti az ösztönzés gyakorlatát – írja a phocuswire.com.