Tücsök és bogár is kerül a tányérra az idei Kutatók Éjszakáján a BGE-n

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 22. 13:48

Idén is lesz Kutatók Éjszakája a BGE-n, a rendezvény olyan izgalmas és aktuális témákat jár körbe, mint például a fenntarthatóság és annak táplálkozástudományi kérdései, vagy épp a szárított rovarlárvák élelmiszeripari felhasználása.

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára a Kutatók Éjszakája elnevezésű kezdeményezést azzal a céllal, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. A Budapesti Gazdasági Egyetem – a hazai felsőoktatás első számú üzleti egyeteme – évről évre csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, így 2021-ben is közel tíz, online és offline programmal várja az érdeklődőket 2021. szeptember 24-én.

A BGE-n olyan izgalmas és aktuális témákat járnak körbe, mint például a fenntarthatóság és annak táplálkozástudományi kérdései, vagy épp a szárított rovarlárvák élelmiszeripari felhasználása. A tudományos kérdéseken és a gyakorlati tanácsokon túl a látogatók betekintést kaphatnak a rovarok világába gasztronómiai szemszögből is, ráadásul meg is kóstolhatnak egy „bogaras menüt”. Erre azért adódik lehetőség, mert az Európai Unió erre hivatott bizottsága ez év júniusában adott első alkalommal engedélyt szárított rovarlárva élelmiszerként történő forgalmazására.

Az érdeklődők gasztronómiai szemszögből kaphatnak betekintést a rovarok világába

Fotó: 123rf.com

A program és az egyetemi élet sokszínűségét mutatja, hogy ugyanezen a napon a BGE-s esemény résztvevőinek lehetőségük lesz belekóstolni napjaink egyik legmenőbb tervezési módszertanába, a design thinkingbe is. A pörgős programon résztvevők egy teljes design folyamatot modelleznek majd, ami segít megérteni a másik (ügy)fél szükségleteit, és választ is adni azokra. Kifejezetten az üzleti életben való boldogulást támogatja az az angol nyelvű online workshop is, mely a befektetői pitch, avagy villámprezentáció művészetébe kalauzolja el az érdeklődőket.

Emellett szó lesz olyan komoly témákról, mint a nemzetközi értékláncok kutatásának dilemmái, vagy épp arról, hogy milyen tulajdonságokat várnak el a munkáltatók ma a munkaerőpiacon a friss diplomásoktól.

Az előadások mellett a BGE-n kvízjátékokkal is várják az érdeklődőket, többet közt a pénzügyi és tőzsdei ismeretek, a Távol-Kelet, vagy a BGE-n elérhető nyelvi kínálat kultúrái kapcsán.

„A Kutatók Éjszakája megrendezésével célunk, hogy bemutassuk azokat a területeket, melyek képzési és kutatási portfólióink kiemelt területei. Programjainkkal kifejezetten célozzuk a pályaválasztás előtt álló középiskolásokat, de interaktív, ismeretterjesztő és szórakoztató programjainkon bármely korosztály megtalálhatja a számára érdekeset, a gazdaság-, a társadalom- és a nyelvtudomány területén egyaránt” – hangsúlyozta Dr. habil Szegedi Krisztina, a BGE tudományos és nemzetközi rektorhelyettese.