Túl a válságon: nőttek a szobaárak

Szerző: Fucskó Hajnalka

 2013. szeptember 09. 17:57

Már nemcsak a statisztikákban jelenik meg, de a szolgáltatók is érzékelik, hogy túl van a válságos időszakon a turisztikai ágazat. A KSH első hét havi adatai alapján minden lényeges mutató javulást jelez, s a szállásdíj-bevételek nagyobb arányban nőttek, mint a vendégek és a vendégéjszakák száma.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Turizmus Zrt. közös sajtótájékoztatón értékelte az idei turisztikai szezont hétfőn.

Az év első hét hónapjában minden lényeges mutató növekedést jelez a tavalyi év azonos időszakához képest, ami azért is nagy eredmény, mert már 2012 is rekordév volt – hangsúlyozta Horváth Viktória, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára. A statisztikai hivatal adatai szerint az év első hét hónapjában 4,85 millió vendég 12,49 millió vendégéjszakáért 91 milliárd forintot fizetett ki a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 6, a vendégéjszakáké 5,3, a szállásdíj-bevételek csaknem 10 százalékkal emelkedtek. Így abban lehet bízni, hogy éves szinten a jövedelmezőség egyik legfontosabb mutatója, az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) is nőni fog majd.

 

Az NGM számára különösen a belföldi vendégforgalom élénkülése (+4,5, illetve +3,4 százalék) örvendetes, ami Horváth Viktória szerint igazolja a SZÉP-kártyához fűzött várakozásokat. Az év első felében a belföldi szállásdíj-bevétel több mint ötöde már a SZÉP-kártyának volt köszönhető. A kártyabirtokosok száma jelenleg megközelíti a 866 ezret, 2013. január–augusztus között összesen 49,2 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a kártyákra, és 48,5 milliárd forint értékű költés áramlott vissza a turisztikai és vendéglátó-ipari vállalkozásokhoz. A két legforgalmasabb nyári hónapban, júliusban és augusztusban összesen 544 ezren fizettek SZÉP-kártyával, ami azt jelenti, hogy ez a juttatás legalább egymillió ember nyaralását, kikapcsolódását segítette – emelte ki a helyettes államtitkár.

Horváth Gergely, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese szerint is bizakodásra adnak okot az idei turisztikai főszezonra vonatkozó kedvező mutatók. Az ágazat már 2011-ben elérte a válság előtti szintet, de a növekedést akkor több negatív tényező is hátráltatta, mint a kapacitásbővülés, az iparági infláció és az alacsony átlagárak. A tavalyi rekordévben döntően még a külföldi beutazások húzták az iparágat, idén viszont elindult a belföldi vendégforgalom növekedése is.

A küldőpiacok forgalmi adataiból jól látható, hogy a piac átrendeződése javában zajlik, beigazolva az előzetes várokozásokat. Míg az Egyesült Királyságból 23 százalékkal, Lengyelországból 14, Oroszországból pedig 22 százalékkal több vendég érkezett hazánkba. Különösen a határ menti régiók regisztráltak jelentős vendégforgalom-növekedést a környező országokból. De dinamikusan bővült az ázsiai (18 százalék) és az amerikai (14 százalék) beutazó turizmusunk is.

Az új tendenciákhoz igazodva az MT Zrt. kommunikációjával új piacokat szólít meg, újszerű programokra (pl. hazánk csúcsgasztronómiájának felfedezésére) irányítja a figyelmet, az új kommunikációs csatornákra építve pedig (pl. vezető külföldi bloggerek meghívásával) egy szélesebb körhöz juttatja el üzeneteit, megmutatva Budapest és a Balaton újszerű, fiatalos arcát – számolt be Horváth Gergely.

Újságírói kérdésre válaszolva, Horváth Viktória elmondta: a turizmus törvény irányait kijelölő turizmusfejlesztési stratégia már túl van a belső egyeztetéseken, s a nagyon közeli jövőben társadalmi vitára bocsátják. A törvénytervezet vitája az Országgyűlés novemberi programjában szerepel. Elhangzott még, hogy a 2014–2020 közötti uniós költségvetési időszakban 300 milliárd forintot fordíthat turisztikai fejlesztésekre Magyarország.