Tunézia: élet a terrortámadás után

Forrás: turizmus.com

 2015. április 23. 18:05

Csaknem pontosan egy hónappal a tuniszi Bardo Múzeumban történt terrortámadás után, a napokban sajtótájékoztatón ismertette a Tunéziai Turisztikai Minisztérium az azóta foganatosított biztonsági intézkedéseket, és az utazásszervezők ösztönzését célzó programot.

Nabil Bziouech Tuniszban, a Tunéziai Turisztikai Minisztérium kabinetfőnöke elmondta: a március 18-i támadás után szorosabban együttműködik a turisztikai és a belügyminisztérium, így a turistákat már nemcsak a reptéren, a kikötőkben vagy a szállodákban, de a múzeumokban, a látnivalóknál, az éttermekben és a medinákban, adott esetben pedig a turistabuszok útvonalain is figyelemmel kísérik és védik, uniformis nélküli civil rendőrök is.

 

Minden biztonsági berendezésnek – melyet külföldről importálnak a szállodák vagy más szolgáltatók – elengedik az áfáját, a piacok megerősítése és a bizalom megtartása érdekében a turisztikai miniszter végiglátogatja a fő európai küldőországokat, megköszönve támogatásukat és arra buzdítva a tour operatorokat, hogy idén küldjenek még több turistát.

Ezzel párhuzamosan a desztináció és a turisztikai termék fejlesztése is elindult, ami akár a színvonal jelentős fejlődését is maga után vonhatja. Megkezdik a tengerpartok szisztematikus tisztítását, és a szállodás szakemberek (vezetői és tulajdonosi szinten) oktatásába is belefognak, hogy a szolgáltatásaik minőségét növeljék, a hoteleket biztonságosabbá tegyék.

Több más intézkedés is történt, így például minden turisztikai szolgáltató cég vezetőjének kötelező az erkölcsi bizonyítvány kikérése, minden turisztikai járműben kötelezővé tették a GPS-t, külön csoportot hoznak létre a biztonságos útvonalak kiválasztására, készül a terrorellenes törvény, kötelező kamerarendszer működik minden turisztikai látványosságnál és múzeumban. külön csoport jött létre, amely védi a turistákat és akár velük is utazik, az ő ellenőrzésükre pedig egy kontrollcsoport is megalakult, létrejött a bankokkal is egy megállapodás, mely szerint kedvező hitelt adnak a szállodáknak a fejlesztésekre. Minősítik a szállodákat, szállodai besorolási rendszert hoznak létre és rendszeresen ellenőrizni fogják a szálláshelyek szolgáltatásait, egy éven belül csatlakoznak az Open Sky egyezményhez is, ami a diszkont légitársaságok járatainak jelenthet ösztönzést.

 

A tour operatorok számára jó hír, hogy külön pénzügyi alap jött létre a chartereztetőknek. A pénzügyi alapból olyan chartergazda részesülhet támogatásban, aki a Tunéziában repülő gép minimum 60 százalékát már megtöltötte utasokkal. A turisztikai minisztérium vállalja, hogy állja a 60 és 90 százalék közötti töltöttség légügyi költségeit, ami az utaztató számára kifizetődővé teszi a járat fenntartását.

Magyarországról három utazásszervező, a Kartago Tours, a Taurus Reisen és a Sun & Fun holidays indít saját chartereket idén Tunéziába, a 7 gépből 6 Monastirba közlekedik, a hetedik Djerbára.

Leith ben Zakourral, a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletvezetője kérdésünkre elmondta: szeretnénk elérni, hogy ha növekedést nem is, de legalább jelentős csökkenést ne kelljen elkönyvelnünk a szezon végeztével. Tavaly 21 ezer magyar turista utazott Tunéziába, a jelenlegi helyzetben a 10 százalékos visszaesés reális lenne, de azon dolgozunk, hogy tartani tudjuk az előző évi számot. A charterkapacitások erre lehetőséget adnak, összesen 7 járat köti össze majd a két országot nyáron, 3 tour operator jóvoltából.

Szeretnénk az észak-afrikai ország barátait arra buzdítani, adjanak hangot szimpátiájuknak, ebből a célból indult el Magyarországon is az Idén nyáron Tunéziába utazom elnevezésű Facebook-oldalunk.