Tunézia összefogásra buzdít, egyelőre leáll a magyar charter

Forrás: MTI/turizmus.com

 2015. március 19. 20:24

Egyelőre nem tudni, hosszú távon milyen hatással lesznek a március 18-i tragikus események Tunézia épp csak lábra kapott turizmusára. A további lépéseket az elkövetkező egy hétben határozzák meg, a turisztikai hivatal pedig intenzív tárgyalásokba kezd az érintett tour operatorokkal.

Leith Ben Zakour, Tunézia Nemzeti Idegenforgalmi Hivatalának (ONTT) magyarországi képviselője szerkesztőségünknek elmondta, az első sokkot követően csak a következő napokban látják majd tisztán a következményeket, s ezek ismeretében döntik majd el, hogy milyen turisztikai marketingkommunikáció mentén folytatják a munkát.

Annyit már most biztosan ígért, hogy valószínűleg még áprilisban mega fam tripet szerveznek magyar újságírók számára, illetve már most megkezdték az egyeztetéseket a három, Tunéziát charterrel programozó topur opertaorral, a Kartago Tours-szal, a Taurus Reisennel és a Sun & Fun Holidays-szel. Szeretné, ha közösen gondolkodnának arról, hogyan lehetne megakadályozni a forgalom visszaesését, minden ötletre nyitott. Arra is, hogy valamilyen anyagi támogatással is járó konkrét ösztönző rendszert dolgozzanak ki a nehéz hónapokra. Abderraouf Betbaieb, Tunézia magyarországi nagykövete kiemelte azt is, hogy májusban a tunéziai parlament gazdasági bizottsága elé tárják a Budapest-Tunisz menetrend szerinti járat elindításának ügyét, bízva a pozitív döntésben.

 

A szezonon kívüli heti egy, 87 fős, péntekenként közlekedő charter gazdája, a Kartago Tours néhány perccel a fenti információknak is nyilvánosságot adó sajtótájékoztató előtt az alábbiakról értesítette partnereit és a médiát: mivel sajnálatos módon a tegnapi esemény turisták ellen irányult és legfontosabb az utasok biztonsága, a tunéziai járat leállítása mellett döntöttek. Információink szerint ugyanígy döntöttek Lengyelországban és Csehországban is.

Füri Mihályné ügyvezető elmondta: a Kartago Tours a pénteki napon már csak hazafelé hoz utasokat, illetve a kéthetes utasok is visszautaznak ezen a napon, nekik a kieső hét szállásköltségét megtérítik. A járatot április 24-ig állították le, az első tervezett indulás május 1.

Mint írják, a leállított járatokra foglaló utasokat egyenként értesítik és más úti célra történő utazást, kedvezményes lehetőséget ajánlanak fel számukra.

A május 1. utáni indulásra foglaló utasoknak egyelőre türelmét kérik, de amennyiben valaki mégis szeretné lemondani az utazást, akkor másik úti cél a március 15-ig érvényes előfoglalási kedvezményeinkkel foglalható.

A Kartago Tours charterén a Taurus Reisen utasai ültek még, a Sun & Fun Holidays charterei májusban indulnának a tervek szerint.

A sajtótájékoztatón Tunézia magyarországi nagykövete elítélte a tuniszi Bardo Múzeum ellen szerdán elkövetett merényletet, és köszönetet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a felajánlott segítségért, valamint azért, hogy az elsők között ítélte el a véres támadást.

Abderraouf Betbaieb Tunézia magyarországi nagykövete hangsúlyozta, az észak-afrikai országnak szüksége van erre a támogatásra azért, hogy ki tudják szorítani a terroristákat Tunéziából.
A tuniszi Bardo Múzeum elleni támadás a legfrissebb adatok szerint huszonhárom halálos áldozatot követelt, a halottak között húsz külföldi turista van.

 

"A terrorizmus olyan csapás, amely nem kímél senkit és semmilyen országot, bármekkora legyen is az" - mondta Betbaieb, és felidézte a 2001. szeptember 11-ei támadást a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen, a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székháza elleni januári párizsi merényletet, valamint a Koppenhágában februárban lezajlott lövöldözést. A nagykövet hangsúlyozta, a terrorizmus elleni harc nem csupán Tunézia, hanem minden ország küzdelme, és ehhez a magyar nép és a magyar kormány további segítségét kérte.

Betbaieb emlékeztetett arra, hogy a marokkói Marrákesben 2011-ben elkövetett terrortámadás után nemzetközi összefogás tette lehetővé a marokkói nép számára, hogy felülkerekedjen a tragédián. Hozzátette, hogy a turisták beáramlása Marokkóba azzal az erős üzenettel bírt a terroristáknak, hogy nincs helyük a társadalomban. A nagykövet leszögezte, ez az az üzenet, amelyet a turizmus fenntartásával és az összefogással jelenleg is küldeni kell a szélsőségeseknek.

A diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy a félelem az, amely a terrorizmust táplálja, és emiatt a terrorizmus elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze a "félelem falának" lebontása. Ennek érdekében egy tunéziai civil szervezet jövő héten Nous sommes tous Bardo! (Mindannyian Bardók vagyunk!) néven terrorellenes felvonulást szervez Budapesten.